FőoldalÜzletCsődben az Elcoteq!
2011. július 20., szerda ::

Csődben az Elcoteq!

A hazánkban is több ezer embert foglalkoztató vállalat hétfőn kezdeményezett maga ellen fizetésképtelenségi eljárást. A luxemburgi székhelyű finn elektronikai cég hitelezői zárolták a bankszámláját

A finn Elcoteq 2011. július 18-án este jelentette be, hogy a luxemburgi törvényeknek megfelelően kezdeményezi a cég felügyelet alá helyezését, hogy fenn tudja tartani a vállalat működését. A cég hitelezői ugyanis zárolták az elektronikai társaság bankszámláit, holott korábban az Elcoteq fizetési haladékot kért. Ugyanakkor közleményében a menedzsment kiemeli, hogy a hitelezők lépése azért meglepő, mert jelenleg is folynak a tárgyalások egy külső befektetővel tőke bevonásáról.

Az Elcoteq évekig a finn elektronikai ipar mintacége volt, a 2000-es évek elején elsősorban fő megrendelőjének, a Nokiának köszönhetően volt Európa vezető telekommunikációs beszállítója. Az utóbbi években azonban a Nokia elpártolt honfitársától, és inkább olcsóbb ázsiai beszállítókkal kezdett dolgozni, az Elcoteq pedig nem igazán talált magára azóta. A cég dolgozott a Blackberry-telefonokat gyártó amerikai Research In Motionnek (RIM), illetve az LG-nek, de a Nokia miatt kieső bevételeket nem tudta pótolni. Mindezek miatt 2009-ben a társaság árbevétele 56 százalékkal csökkent, majd 2010-ben ezt követte egy újabb 29 százalékos visszaesés.

Ha belátható időn belül nem vezetnek eredményre az Elcoteq és a tervezett befektető tárgyalásai, akkor az a finn cég pécsi gyárának működését is veszélyeztetheti. Az üzemben tavaly év végén 2140 saját dolgozója volt a cégnek a nyilvános beszámoló szerint, emellett a bérelt munkaerő ennek 60 százaléka volt. Összesen tehát közel 3500 embernek adott munkát a gyár 2010 decemberében, ami már így is jelentős csökkenést jelentett ahhoz képest, hogy néhány éve még 7000 ember dolgozott az Elcoteq-nél Magyarországon. Az átstrukturálás keretében a vállalat a múlt héten már bejelentett egy 680 fős csoportos létszámleépítést a magyar üzemben (http://www.elektro-net.hu/index.php/gazdassitemenu1-94/2863-680-fs-elbocsatas-a-pecsi-elcoteqnel), azonban a szakszervezetek még bíznak abban, hogy végül ennél kisebb lesz a tényleges elbocsátás mértéke.

Az Elcoteq Magyarország Kft. 2010-ben 73 millió eurós (mintegy 19,2 milliárd forint) árbevételt ért el a 2009-es 97 millió euró után. A leányvállalat mérleg szerinti eredménye az egy évvel korábbi 1,67 millió euróról 1,33 millióra csökkent tavaly.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény