FőoldalÜzletA merevlemezgyártók fúzióit vizsgálja az EU és az USA
2011. június 02., csütörtök ::

A merevlemezgyártók fúzióit vizsgálja az EU és az USA

Az Európai Unió vizsgálatot indít a Samsung és a Hitachi felvásárlása kapcsán. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálódik a két ügyben, mivel az eddigi öt gyártó helyett csak három maradna

Az EU elsősorban arra kíváncsi, hogy a piac átrendeződésével járó tranzakciók után is biztosítva marad-e a piaci verseny, illetve, hogy történt-e kartellezés.

Az Európai Unió versenyhivatala két üzletkötést vizsgál. Az egyik a Samsung felvásárlása a Seagate által 1,3 milliárd USD-ért, a másik pedig a Hitachi felvásárlása4,3 milliárd USD-ért, amikor is a vevő a Western Digital volt. A két üzlet azt jelenti, hogy a piacon gyakorlatilag a Western Digital válik az első számú gyártóvá, míg a Seagate jelentős mértékben megerősítené a második helyét. A tranzakciók egyúttal azt is jelentik, hogy a 2,5 hüvelykes HDD-piacon hosszú távon kizárólag a Seagate és a Toshiba képviselteti majd magát.

Mostanra a Western Digital piaci részesedése 50, a Seagate-é 40 százalék lett, míg a fennmaradó 10 százalék a Toshibáé, amely korábban bekebelezte a Fujitsu merevlemezgyártó részlegét.

Az EU meg akar bizonyosodni arról, hogy az üzletkötések után is biztosítva lesz-e a verseny a merevlemezpiacon. Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa szerint túl azon, hogy az ágazatban korábban már sor került konszolidációra, a tervezett felvásárlások tovább csökkentik a piaci versenyt.

A vizsgálatok október 10-ig tartanak, és az eljárás során azt is megnézik, hogy a cégek között történt-e kartellezés. Az Európai Unió versenyhivatala várhatóan még az idén kihirdeti ítéletét az ügyben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény