FőoldalÜzlet2010-ben 10,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene
2011. február 21., hétfő ::

2010-ben 10,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene

Továbbra is az elektronikai ipar a legjelentősebb iparág. A KSH gyorsjelentése szerint hasonló ütemű bővülést legutóbb 2006-ban regisztráltak (9,9%).

2010 egészét tekintve az iparon belül a feldolgozóipari termelés volumene 11,8%-kal nagyobb volt az előző évinél (2009-ben 18,4%-os visszaesést mértek), a termelés szintje novemberben volt a legmagasabb. 2010-ben a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt (20,3%-kal), a járműgyártás kibocsátása ennél kisebb mértékben, 18,3%-kal emelkedett. A két gépipari alágat egész éves élénkülés jellemezte, az év minden hónapjában növekedést regisztráltak.

A múlt év utolsó hónapjában a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8%-kal emelkedett, az előző havi kiugró dinamikát nem volt képes elérni. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét decemberben az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletélénkülés jelenti, a híradás-technikai berendezések szakágazat termelése csökkent. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés egyhatodát adó járműgyártás jelentősen, 15,1%-kal bővült, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

Az ipari export 2010-ben az előző évhez képest 16,4%-kal nőtt az exportkereslet élénkülése következtében. Az év utolsó hónapjában a feldolgozóipari export háromtizedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék kivitelében az éves átlaghoz hasonló növekedést regisztrálta, 16,0%-ot. A feldolgozóipari export több mint egyötödét adó járműgyártás exportvolumene 17,8%-kal nőtt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény