FőoldalÜzletNémetország kínai cégeket zár ki az 5G hálózatokból
2024. július 23., kedd ::

Németország kínai cégeket zár ki az 5G hálózatokból

2026-tól kezdve mentesítik az ország 5G-s kritikus infrastruktúraelemeit

A német WDR beszámolója szerint a német kormány beleegyezett abba, hogy rövidesen kizárják a Huaweit az 5G hálózatokból. A német mobiltelefon-szolgáltatókkal kötött elvi megállapodás szerint biztonsági megfontolások alapján egyes kínai technológiai cégek alkatrészeit a következő öt évben fokozatosan kivonják az ország vezeték nélküli hálózatából. A végleges paktum aláírása még várat magára.

A szolgáltatók 2026-tól kezdve mentesítik az ország 5G-s kritikus infrastruktúraelemeit a Huawei és a ZTE által gyártott technológiáktól. A következő, 2029-ig tartó fázisban teljesen ki kell vonni a kínai gyártók antennáknál és tornyoknál használt alkatrészeket. A német szolgáltatók számára mindez nem jelent nagy extra kiadásokat, mivel addigra időzítették a most meglévő eszközök cseréit.

A német szolgáltatók nagymértékben támaszkodtak a Huawei-re a 4G és 5G hálózati infrastruktúra kiépítésében. Egy 2022-es tanulmány szerint a kínai komponensek a németországi 5G-felszerelés 59 százalékát tették ki.

Egyes német zöldpárti törvényhozók felelőtlenségnek minősítik az időbeni engedményeket. Álláspontjuk szerint a tárgyalások 2019 óta folynak, így nem igazán kellene még öt évig tartaniuk. Ettől eltekintve a megállapodás enyhíti Brüsszel és Washington aggodalmait. Ugyanis Németországra úgy tekintettek, mint amelyik nem igazán akarja megszakítani az együttműködést a Huawei-jel, dacára annak, hogy Berlin jóváhagyta a 2020-as uniós szintű 5G biztonsági intézkedéscsomagot a hálózati függőségek csökkentésére.

A Huawei reagált a hírre. Álláspontjuk szerint nincs bizonyíték vagy eset arra vonatkozóan, hogy a Huawei technológiája kiberbiztonsági kockázatokat hordozna. Továbbra is konstruktívan és nyíltan működnek együtt az ügyfelekkel és partnerekkel, előmozdítják a kiberbiztonság javítását és fejlődését, valamint a mobilhálózatok kiépítését és a digitalizációt Németországban. A döntés következményeit felmérik, és fenntartják a jogot az észrevételek megtételére.

Forrás: www.tagesschau.de

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény