FőoldalRendszerintegrátorMunkavédelem elektromágneses terekben
2016. augusztus 05., péntek ::

Munkavédelem elektromágneses terekben

A Narda Safety Test Solutions méréstechnikai megoldásai biztonságot adnak a munkahelyen a 2013/35/EU irányelvnek megfelelően teljes sávszélességben - egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan

2016. július 1.-től minden EU-tagállam nemzeti jogrendjébe át kell ültetni a munkahelyi elektromágneses sugárterhelés (EMM) hatásainak kitett dolgozók védelméről szóló 2013/35/EU irányelvet. Ennek következményeként a vállalatok számára Európában kötelező a foglalkoztatottakra részben újra meghatározott expozíciós határértékek betartása, azaz ellenőrzése és szükség esetén kockázatcsökkentő megelőző intézkedések bevezetése. A Narda Safety Test Solution cég speciálisan az ezekhez szükséges magas színvonalú mérési feladatokra gyárt és fejleszt nagy teljesítményű, intelligens mérőkészülékeket.

Az ennek alapját képező EMM-irányelv „Az elektromágneses terekben, 0 Hz és 300 GHz közötti frekvenciatartományban keletkező, a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető fizikai hatásokkal szembeni védelemre vonatkozó minimumkövetelményeket definiál”. Határértékei elsősorban az ICNIRP, a Nem-ionizáló Sugárzás elleni Védelem Nemzetközi Bizottságának ajánlásain alapulnak. E határértékek az új tudományos ismeretek alapján kerültek kidolgozásra és kizárólag az emberi testre, igazoltan rövid ideig ható közvetlen hatásokra vonatkoznak.

A vállalatok számára kötelező

Újdonság az EMM-irányelvben, hogy a munkáltatónak a jövőben minden egyes munkahely számára kockázatot jelentő tényezőt külön kell értékelnie. A vállalat felelőssége arról gondoskodni, hogy a munkavállalókra megengedett határértéket ne lépjék túl, ez azt jelenti, hogy ezután valamennyi kockázati tényezőt elemezni és az expozíciókat az irányelvvel összhangban regisztrálni kell. Ehhez az irodákban, laboratóriumokban, ahol csupán gyengeáramú készülékek működnek, a készülék gyártóinak emissziós adatai vagy számításai jöhetnek szóba. Egyébként pedig minden fémipari helyszínen, hegesztővagy olvasztó berendezésekben, ahol erősebb helyi EMM-terheléstől lehet tartani, a jövőben erről mérésekkel kell meggyőződni. Az új szabályozás előírja, hogy szakképzett munkaerőnek ebből a célból rendszeres időközönként regisztrálnia, majd visszakövethető módon dokumentálnia kell a terek értékeit.

Narda - az egyedi megoldás minden helyzetre

A Narda Safety Test Solutions cég az ezekhez szükséges magas színvonalú mérési feladatokra nagy teljesítményű, intelligens és a mindenkori felhasználáshoz alkalmas méréstechnikai megoldásokat fejleszt és gyárt. Az EMM-méréstechnika specialistáinak precíz műszerei lehetővé teszik a vezetőknek, minden releváns, terek vonatkozásában mért érték, valós idejű, a jogszabálynak megfelelő biztonsági értékelését és nagy ráfordítás nélküli regisztrálását. A minőségi kínálat szélessávú szelektív mérőkészülékekből, valamint erős sugárvédelmi monitorokból áll, amelyek egy személyi védőfelszerelés (SZVF) alkotórészei. Multifrekvenciás környezetek bonyolult EMM-sugárterhelési helyzeteiben a készülékek automatikusan gyűjtik pl. a biofizikai szempontból kedvezőtlen, véleményezéshez releváns expozíciós szituációkat. Ezt követően az eredményt gyorsan, biztonságos értelmezésben a mindenkori megengedett határérték százalékában jelenítik meg.

A Narda honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény