FőoldalKonstruktőrEgyedülálló drónt fejlesztettek ki magyar mérnökök
2023. március 06., hétfő ::

Egyedülálló drónt fejlesztettek ki magyar mérnökök

Többcélú, merev szárnyú drónt alakítottak ki.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME egy különleges, merev szárnyú drónt fejlesztettek összesen 1,5 milliárd Ft összköltségből. A projekt 2019-ben indult, a költségeiből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki.

A BME a repülési, szerkezeti, anyagtudományi, kompozit, fémes technológiai, valamint az áramlástani és méréstechnológiai ismereteket biztosította a fejlesztéshez. A MouldTech Systems pedig a közös projekthez a többtengelyes szubtraktív megmunkálási eljárások, a legkorszerűbb 3D nyomtatási és az additív gyártástechnológiák, valamint a topológiai optimalizálás területén szerzett tudását adta.

A szakemberek katapultkutatásainak eredményei elvezettek egy kiemelő szerkezettel rendelkező, nyitható pályával szerelt eszközhöz, amely egy előre programozott nyitási folyamat végeredményeként szerelés nélkül alkalmas a drón elektromotoros indítására. Az új modellbe egy képátvitelre alkalmas rendszert integráltak, amely négy darab 120 fokban látó kamera adatait – a drón előtti és mögötti képi adatokkal – képes a föld felé továbbítani a repülés közben. A kamerák közül kettő magas fényérzékenységű, vagyis „éjjellátó”, ezért a gép korlátozott fényviszonyok között, szürkületben vagy este is képes repülni.

A MouldTech Systems Kft.-ről elérhető adatok szerint 2021-ben a cég nettó árbevétele 1,4 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 131 millió forint.

Forrás: MTI
Kép: mouldtechsystems.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény