FőoldalKonstruktőre-Tudásbázis, 2021
2021. december 06., hétfő ::

e-Tudásbázis, 2021

Napjainkban az elektronikai alkatrész-disztribúció-üzletág számos új kihívással néz szembe: a megnövekedett gyártási és szállítási idő, valamint az általános anyaghiány teszi a hagyományos „dobozmozgató” kereskedők életét egyre nehezebbé. Új logisztikai koncepciók nőnek fel, a komponensgyártók ajtaján az Amazon és a hozzá hasonló óriásvállalkozások kopogtatnak, ajánlva testreszabott logisztikai szolgáltatásaikat az elektronikai alkatrészelosztás területén is. Csak azok a cégek maradnak életképesek ezen a piacon, amelyek a hagyományos disztribúciós tevékenységen felül hozzáadott értékkel emelt szolgáltatást is képesek nyújtani, legyen az dizájn-in vagy tanácsadási tevékenység, melynek alapja mindenekelött a meglévő TUDÁS. Ennek szükségességét felismerve, az Endrich – mint Európa egyik vezető dizájn-in-disztribútora – ügyfelei részére hasznos tudásbázisok felépítésébe kezdett. Itt az idő, hogy beszéljünk ezekről…

Könyvsorozat és önálló weboldal a technikai írások, műszaki cikkek terjesztésére

Csakúgy, mint az Elektronet hasábjain hosszú évek óta, az Endrich rendszeresen publikál hosszabb-rövidebb műszaki cikkeket több magyar és európai szakfolyóiratban, valamint az online médiában egyaránt. Ezek nem ragadnak meg marketingszövegek szintjén, hanem többnyire részletekig menő írások, az elektronika minden területét érintik. Az elmúlt 10 év során több mint 120 publikáció született. Az Endrich ingyenesen terjesztett könyvsorozat formájában is elérhetővé teszi ezeket a cikkeket, amelyeket kiállítások alkalmával, konferenciákon vagy éppen karácsonyi ajándékként nyújtunk át partnereinknek. A könyvsorozat nagydíjat kapott Kelet-Európa legnagyobb műszaki kiállításán, a HUNGEXPO Ipar Napjai 2016 kiállításon, Budapesten. A cikkgyűjtemény a 2018-as müncheni Electronica kiállításra saját weboldalt kapott.

Az Endrich publikációs weboldal mára csaknem 13 500 olvasóval rendelkezik, havi átlagban 500 látogató keresi fel. Az olvasottsági statisztika egyik érdekessége, hogy a felhasználók nagy arányban olyan országokból érkeznek, ahol az Endrich képviseleti irodával nincs is jelen. A jelentős médiajelenlétnek és a jól felépített brand névnek köszönhetően a legtöbb látogatónk Magyarországról érkezik, de – meglepő módon – az online tudásbázisunk második legnagyobb olvasótábora az USA-ban van. Büszkék vagyunk rá, hogy a keresőoptimalizálási (SEO) szempontokat messzemenőkig figyelembe vevő weboldal-technológiának köszönhetően látogatóink 66%-át organikus keresés (Google) hozza. További 34% érkezik direkt promóción, illetve közösségi médiakampányokon keresztül. Ez az oka annak, hogy az electronics-article.com ugyanannyira olvasott Dél-Koreában, mint Németországban. Mivel a tartalom 100%-ban műszaki, az olvasók általában a közvetlen megkereséseket sem tartják kéretlen tartalomnak, ezért a közvetlen kiküldéssel történő terjesztés sem ütközik akadályba. Minden cikk szabadon használható, nyomtatható, letölthető vagy elküldhető és elérhető angol vagy magyar nyelven. Az írások nemcsak fejlesztőmérnökök számára hasznosak, de saját kereskedelmi képviselőink is referenciaként tudják használni őket munkájuk során, ügyféltalálkozók alkalmával ezek alapján tudnak technológiai ajánlásokat tenni. A szerzők és szerkesztők büszkék arra, hogy a digitális tudásbázis az Ipar Napjai 2020 kiállítás alkalmával a kiállítás különdíját kapta, így mára mind a nyomtatott, mind az online változat díjazott termék.

Új weblap az Endrich E-IoT-platform számára

Az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH – mint alkatrész-forgalmazó – különös figyelmet fordít ügyfelei IoT-projektjeinek támogatására – ennek segítésére fejlesztette ki saját IoT eszközcsaládját, melynek kulcskomponensei legfontosabb beszállítóitól származnak: mindez az E-IoT Ökoszisztéma. Mivel minden specifikus megoldás más és más funkciók ötvözését követeli meg a fejlesztőktől, a termékcsalád elsődleges funkciója demonstrációs jellegű. Maga az E-IoT-platform a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  • „Nyílt forrás” alapú hardverdizájn-koncepció, a család minden komponensének kapcsolási rajza és elrendezése ingyenesen elérhető regisztrált partnereink számára.
  • Ingyenes adatgyűjtő és vizualizációs szolgáltatás az Endrich IoT-koncepciót felhasználó számára, hozzáférés az Endrich Cloud Database szolgáltatáshoz, és az Endrich Data Visualisation Gateway-hez.
  • Ingyenes hardver- és szoftverkézikönyv nyomtatott formában, angolul „E-IoT concept – hardware and software guide by Zoltán Kiss”.

Az E-IoT-koncepció részére új, dedikált weboldal készült, ami tulajdonképpen éppen a fent említetteket tartalmazza – egy teljes hardver- és szoftverleírás arról, hogyan lehet saját IoT-megoldást építeni az Endrich által forgalmazott alkatrészek segítségével. A weblap szabadon hozzáférhető minden Endrich-ügyfél számára: minden alkalmazott technológia leírását, magyarázatát tartalmazza, megtalálható benne a teljes áramköri terv, a funkciókhoz tartozó példaprogramkódok. Az Endrich célja ezzel IoT eszközök fejlesztésének támogatása, ezáltal az alkatrész-kereskedelem volumenének növelése.

A mobileszközökre is optimalizált oldal az https://e-iot.info címen érhető el, míg a részletes kézikönyv itt taláható.

A képen szöveg, elektronika, képernyőkép látható

Automatikusan generált leírás

Magával a koncepcióval a nagyközönség legközelebb a TechFerence 2021 szakkiállításon és a kísérő konferencia első napján találkozhat Telkiben, a Globeall Hotelben, ahol az Endrich újra gyémántszponzorként vesz részt 2021. november 17–18-án. A konferenciaprogramban a szerző előadása és az Endrich GmbH két E-IoT témájú workshopja is a szerepel.

Videófelvétel a Hungexpo Grand Prix 2020 terméknagydíjas E-IoT-platformról ide kattintva érhető el.

Szerző: Kiss Zoltán villamosmérnök, exportigazgató, az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH budapesti fejlesztőközpontjának vezetője

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény