FőoldalKonstruktőr10 TeraOPs/s sebességű optikai processzor
2021. január 13., szerda ::

10 TeraOPs/s sebességű optikai processzor

Ezerszer gyorsabb, mint az elődjei. Nagy áttörés alapja lehet a mesterséges intelligenciában.

dr xu es a fesus optikai chip

Az ausztráliai Swinburne Egyetem munkatársai mesterséges intelligenciákhoz kifejlesztett, másodpercenként tízezer milliárd művelet elvégzésére képes neuromorf optikai processzort mutattak be. A Nature tudományos folyóiratban is bemutatott eszköz áttörést jelent a neurális hálózatokon alapuló számítástechnikában. Az agyi idegsejtek hálózata által ihletett neurális hálók segítségével a mesterséges intelligencia olyan bonyolult feladatokat is meg tud oldani, mint a képvagy beszédfelismerés. Például képes arcfelismerésre ultranagy méretű képeken.

A Swinburne Egyetem professzorai, David Moss, Arnan Mitchell és Dr Xingyuan (Mike) Xu drámai teljesítményjavulást értek el processzorukkal, amely ezerszer erősebb, mint a korábbi csúcs. A Google TPU 100 Tera (1012) OPs/s sebességre képes és több tízezer párhuzamosan működő processzort tartalmaz. Az új csip integrált mikrofésű-struktúrája (integrated optical microcomb chip) mindezt egy lapkán oldja meg. A mikrofésűk új találmányok, amelyek több száz infravörös lézerfényforrásként működnek a csipen.

„Az elmúlt tíz évben, mióta felfedeztük őket, az integrált mikrofésűs chipek nagyon fontosakká váltak, és nagyon izgalmas látni, hogy milyen hatalmas fejlődést jelentenek az adatkommunikációban és -feldolgozásban. A technika minden adatfeldolgozási és kommunikációs célra felhasználható. Hosszú távon csipen integrált rendszert szeretnénk létrehozni, ami jelentősen csökkenti a költséget és az energiafogyasztást” – fejtette ki a két professzor.

Forrás: www.swinburne.edu.au

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény