FőoldalKonstruktőrKülönleges ipari kijelzők – 2019
2019. szeptember 30., hétfő ::

Különleges ipari kijelzők – 2019

Évek óta tart az okostelevíziók versenye az otthoni moziszobák és nappalik meghódítására, egyre nagyobb képátmérőjű, háttérfényű, kontrasztú, mind szélesebb betekintési szögű és természetesen egyre magasabb árú, elegánsabbnál elegánsabb készülékek jelennek meg a gyártók kínálatában. Minél vékonyabb, íveltebb, minél kisebb kerettel rendelkező és minél jobb audiovizuális tulajdonságokkal bír a képernyő, annál szívesebben ad ki a magánvásárló akár több százezer forintot is érte. Más a helyzet az ipari képernyők és kijelzők területén. A legtöbb alkalmazáshoz elegendő kis méretű 7–10ʺ képátmérő, sokkal fontosabb tulajdonság a robusztus kivitel, a környezeti hatásokkal szembeni fokozott ellenálló képesség, az érintőpanel és beágyazott számítógép jelenléte, a háttérvilágítás ereje (kültéri láthatóság) és az, hogy az eszköz sok éven át változatlan formában kapható legyen. Ezen a területen is van igény azonban az extrém kivitelekre speciális alkalmazásokban, gondoljunk csak a kioszk jellegű felhasználásokra, mint az interaktív információs pultok, áruházi és üzleti kijelzéstechnika vagy a gyárakban, ipari létesítményekben vagy közösségi terekben használatos információs monitorok, illetve panelszámítógépek piaca. Itt a robusztusság és az ipari kijelzőknél megismert elvárások mellett jelentkezik a nagy képátmérő és a vékony kivitel iránti igény is. Ezen a területen számos megoldás létezik, de ezekről a reklámokból nem igazán hallunk, csupán kiállításokon, bemutatókon találkozhatunk velük. Jelen írásunkban szeretnénk rövid áttekintést adni az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH által a müncheni Electronica kiállításon bemutatott Faytech gyártmányú ipari felsőkategóriás kijelzőkről

A világ jelenleg legnagyobb kapacitív érintőképernyője

endrich 19 5 1

A sorozat első tagja a Faytech vékony, de igen robusztus open-frame érintőképernyő-családja, melyet méretei ellenére is igen könnyű telepíteni. Tervezésekor szem előtt tartották az ipari automatizálás, a kereskedelmi kijelzéstechnika, a tárgyaló- és oktatótermekben használt információtechnika és a hotelágazat modern digitális kijelzőkkel szembeni elvárásait. A megerősített fedő üvegréteg, a cinkgalvanizált VESA beépítőkeret és a csavarhelyekkel ellátott fémtokozás könnyű integrálhatóságot biztosítanak bármilyen felülethez való illesztésre, emellett a kiváló tulajdonságokkal rendelkező EETI-IC vezérelte 10 pontos kapacitív érintőpanel a megbízhatóan működő interaktivitásért felel. Eshet az eső, szitálhat a köd, lehet a környezet poros vagy koszos, viselhet a kezelő gumivagy téli kesztyűt – a panel megőrzi működőképességét, és az alkalmazás továbbra is ellátja feladatát.

endrich 19 5 2

A szendvics módjára rétegezett felépítésű kijelző kémiai úton kezelt polarizált üvegfelületei, melyek tükröződésmentes bevonattal vannak ellátva, az érintőpanel és a fedőlencse egymáshoz speciális optikai ragasztással vannak illesztve, mely kizárja a légrések kialakulását. Az olcsóbb kijelzők rétegei között gyakran megfigyelhető légrések eltérő törésmutatójuk miatt belső reflexióhoz vezetnek, ezzel csökkentve a fény áthatolási képességét, ami miatt irreálisan magas háttérfényerősség szükséges ahhoz, hogy nappali fényben is olvasható maradjon az információ. Ez nemcsak az élettartam csökkenésével, hanem nagyon magas fogyasztással is jár, ami a mai korszerű készülékekben megengedhetetlen. A Faytech kijelzői közvetlen napfénynek kitéve, kültéren, bevásárlóközpontok ragyogóan fényes közösségi tereiben, erős megvilágítású ipari csarnokokban is kristálytiszta képet adnak. Emellett az ipari kivitelhez járó megbízhatóságot jól reprezentálja, hogy a gyártó az egész TFT panelre vonatkozóan garantálja minden egyes pixel működését. Az energiahatékonyságot a háttérvilágítás erősségének a környezeti fényviszonyokhoz való automatikus illesztésével biztosítják, láthatófényszenzorok segítségével. A csatlakozások a szokásos ipari standardokat szolgálják, a HDMI 1.3, a DVI, a VGA-csatlakozások a szokásos számítógép-kimenetekkel kompatibilisek, az USB-csatlakozáson elérhető érintőpanelhez pedig elérhető Windows, Linux, Mac és Android meghajtó is. A család számos taggal rendelkezik 15ʺ, 21.5ʺ, 32ʺ, 43ʺ, 55ʺ és a világon a legnagyobb érintőképernyőt jelentő 86” képátmérő is elérhető a standard SVGA 1024×768 felbontás és 700:1 kontraszttól a 3840×2160 felbontásig 1600:1 kontrasztarány mellett.

Az érintőképernyő a következő területeken használatos:

  • Ipari vezérlőtermek
  • Digitális kijelzéstechnika (reklámtábla)
  • Interaktív osztálytermek
  • Közösségi terek (áruház, repülőtér, buszvégállomás) információs kioszk
  • Konferenciaterem
  • Kiállítás

A „digitális poszter”

Egy másik érdekes termék a szintén Faytech gyártmányú, 43” képernyőátmérőjű, IP65-védettségi fokozatú, nagy fényerejű beágyazott PC, mely elsősorban a hagyományos bel- és kültéri felállítható posztertáblák 21. századi változataként jellemezhető. Ez a digitális „vásárlómegállító” eszköz a kirakatban elhelyezve a gyalogosok, nézelődők figyelmét garantáltan felkelti, hiszen az interaktív multimédiás tartalmak, nagy felbontású képek, mozgó feliratok, videók vonzzák a tekintetet, emellett kis helyigénye és praktikus táblakivitele rendkívül könnyű elhelyezést biztosít a vásárlótérben. A függőleges 9:16 képarányú A+ LCD-panel szintén 0-pixeldefekt-garanciával épül be a könnyű alumíniumkeretbe, ragyogásmentes bevonattal, megerősített (MohS-7) kivitelben és a zord körülményekhez illeszkedő por- és vízálló, IP65-védettségi szinttel rendelkezik. A korábban említett optikai ragasztás itt is megjelenik, és segít a tükröződésmentes, nagy látószögű éles megjelenítésben, biztosítva a min. 1000 cd/m2 háttérfényerősséget, ami éles és tiszta képet biztosít kültéren is. Ez utóbbi felhasználást támogatja biztonsági oldalról a 24 V-os tápfeszültség. A kijelzőbe épített beágyazott számítógép alapja az Allwinner V 40 Cortex™ A7 QuadCore CPU, 1 GiB DDR3 operatív RAM memóriával és 8 GiB EMMC Flash meghajtóval mint háttértárral szerelve, melyre alapértelmezésben Android 6.0 operációs rendszert telepítettek. Természetesen rendelkezésre áll WiFi- és vezetékes LAN-csatlakozás is, ami az eszközt költséghatékony, kiváló hálózatos kül- és beltéri digitális információs táblává teszi. A vékony kivitel, az alumíniumház, a szellemes állvány elegáns és modern dizájnt képvisel, és az eszköz így jól illeszkedik butikok, orvosi várók, kiállítási standok, recepciós pultok, éttermek és cukrászdák berendezéseihez.

endrich 19 5 3

LAPSCREEN® – külső képernyő a telefonomhoz?

Sokunknak szükséges napi munkánk során egy második képernyő. Manapság nem probléma az asztali számítógéphez több monitort csatlakoztatni, nem gond az irodában a notebook számítógép dokkolóegységéhez egy külső TFT monitort illeszteni. De mit tegyünk akkor, ha úton vagyunk, és ott kell dolgozni, nem a hordozható számítógéphez, hanem – mondjuk – egy tablethez vagy akár egy okostelefonhoz szeretnénk külső képernyőt csatlakoztatni?

endrich 19 5 4

Biztosan van ötlet erre is: egy megfelelő átalakítóval és egy tv-készülékkel sok esetben áthidalható a probléma, de semmiképpen sem elegáns, legfeljebb csak átmeneti – sokszor csak kényelmetlen megoldás létezik. A 2019. év és a Faytech válasza a LAPSCREEN® kijelző, mely egy vékony, mindössze 40 dkg tömegű A4 méretű hordozható monitor, mely alkalmas a kis méretű kijelzők kiterjesztésére vagy duplikálására USB-C vagy HDMI csatlakozáson keresztül.

endrich 19 5 5

Jelenleg két változat kapható: az egyik 10 pontos multiérintő panellel szerelve, a másik változat enélkül, mindkettő 4 mm vastagságú 12,5ʺ képátmérőjű full HD (1920×1080) felbontású LCD-kijelzővel. Az érintőképernyős változatban a touch panel optikai ragasztással kerül az LCD-re a belső reflexiók elkerülésére és a háttérvilágítás fényerejének – így a fogyasztásnak – a minimalizálására, mely nagyban hozzájárul az A++ energiaosztályba soroláshoz. A Faytech LAPSCREEN® több operációs rendszerhez is használható plug’n’play eszköz, innovatív dizájnja és sokoldalú felhasználhatósága okán egyesek szerint a mobil számítástechnika 3. evolúciós állomása a laptop és az okostelefon megjelenése után.

Az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény