FőoldalKonstruktőrMegsemmisíthető elektronikát fejleszt a Xerox
2015. december 17., csütörtök ::

Megsemmisíthető elektronikát fejleszt a Xerox

Az új technológia segítségével bármely elektronikus eszköz kiiktatható, sőt el is tüntethető pár másodperc alatt

A napokban a Xerox kutatóvállalata, a PARC (Palo Alto Research Center) sikerrel demonstrálta új technológiáját, amelynek révén egy távolról küldött optikai, vagy rádiófrekvenciás jel segítségével valamely elektronikus eszköz – legyen az chip, szenzor stb. – eltüntethető, kiiktatható pár másodperc alatt. A DUST (Disintegration Upon Stress Release Trigger) rövidítéssel ellátott technikai megoldás alapja az elektronikus eszköz köré vont speciális üveg, amely a ráérkező külső jel hatására millió darabra hullik és válik szinte láthatatlanná az emberi szem számára.

Az ezzel kapcsolatos demo:

A PARC tesztjében egy hétköznapi lézer ceruzát használtak, amellyel távolról megcélozták a speciális üvegfelületet. Ennek hatására hőenergia szabadult fel, az eszköz melegedni kezdett, majd pillanatok alatt megsemmisült. A szakemberek tovább dolgoznak a technológiát magában rejtő, kifinomultabb elektronikai eszközök kivitelezésén annak érdekében, hogy csökkentsék azok méretét és előállítási költségeit.

A legfőbb szempont, hogy az eltüntethető elektronika, mint eszköz széleskörű funkcionalitással rendelkezzen, és könnyedén kapcsolódjon a környezetünkben egyre jobban terjedő okos készülékekhez, tárgyakhoz. Ugyanakkor a fejlesztést, amelyet a PARC a DARPA-val (Fejlett Védelmi Megoldási Projektek Kutatóügynöksége – Defense Advanced Research Projects Agency) kötött több millió dolláros együttműködés keretében valósította meg, arra szeretnék hosszútávon hasznosítani, hogy még inkább védetté tegyék az adatainkat. A technológia segítségével az elektronikusan tárolt adatok eltüntetésével ugyanis bármikor megakadályozható az, hogy szenzitív információk illetéktélen kezekbe kerüljenek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény