FőoldalKonstruktőrKamera nélküli gesztusalapú vezérlőrendszer
2014. március 10., hétfő ::

Kamera nélküli gesztusalapú vezérlőrendszer

A Washingtoni Egyetemen kifejlesztett, AllSee névre hallgató érzékelő az energiát és a felhasználó mozdulatainak információit is a környező rádióhullámokból gyűjti be, ára pedig kevesebb mint egy dollár

A kamera nélküli gesztusalapú vezérlőrendszer rendkívül alacsony energiafogyasztásának köszönhetően akár belépő kategóriás készülékekben is alkalmazható. Az AllSee-nek nevezett szenzor a készítői szerint akár három-négy nagyságrenddel kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg elérhető hasonló rendszerek: akár akkumulátor nélküli eszközökben is használható. Az érzékelő ugyanis a környező rádióhullámok, például a WiFi, vagy tévéadás jeleinek változásából állapítja meg, hogy a felhasználó épp milyen mozdulatot tett a közelében, sőt, a működéséhez szükséges, kevesebb mint 30 μW energiát is innen gyűjti be.

Az AllSee kifejlesztésénél a kutatóknak három fő problémára kellett megoldást találniuk. Először is a hagyományos rádióvevőkben olyan energiaigényes részegységek találhatók, mint például az oszcillátorok, amelyek a Doppler-effektusból adódó frekvenciaváltozás elemzéséhez szükségesek. A kutatók ezeket az aktív komponenseket passzív darabokkal váltották ki, cserébe viszont olyan algoritmusokat kellett kidolgozniuk, amelyekkel aztán kiválthatók a Doppler-hatást használó mérések. A második nagy kihívást az energia- és a számítási teljesítmény igényének minimalizálása jelentette, amely elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy a szenzor a lehető legtöbb készülékbe legyen beépíthető akkor is, ha azok erőforrásai korlátozottak, a harmadik probléma pedig a válaszidők lerövidítése volt, hogy a felhasználói élmény megfelelő legyen. Mindezt leküzdve a Washingtoni Egyetem csapata egy működő prototípust is épített, amivel a fejlesztést leíró tanulmány szerint először egy Nexus S mobiltelefont szereltek fel. Az utasításokhoz magát a készüléket sem kell feltétlenül elővenni a zsebünkből, elég egyszerűen elhúzni felette a kezünket. A gyártók dolgát pedig az könnyíti meg, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy hol rejtik el az érzékelőt a készülékházban.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény