FőoldalKonstruktőrKijelzőbe épített napelemek a Sunpartner Technologies-től
2014. január 21., kedd ::

Kijelzőbe épített napelemek a Sunpartner Technologies-től

2015-ben léphetnek piacra a napelemes kijelzők. Magát a panelt a Sunpartner Technologies, a beépítéséhez szükséges kötőanyagot pedig a 3M gyártja

A Sunpartner Technologies a 3M-mel közösen olyan átlátszó panelt fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a telefonok, tabletek, okosórák folyamatosan töltődnek ha azokat fény éri. A napelem szerepét a kijelzőbe épülő, Wysips névre keresztelt réteg látja el. A képernyőbe épülő panel teljesen átlátszó, egyetlen hátránya, hogy kicsivel rontja a kijelző betekintési szögeit - ez persze a jövőben változhat, ám jelenlegi formájában is csekély áldozatot jelent az átlagos használat mellett 15 százalékkal nagyobb akkukapacitásért A fejlesztők szerint ugyanis a technológia jelenleg ennyit képes naponta hozzáadni a készülék akkumulátorához okostelefonok, illetve tabletek esetében, ám a közeljövőben ez várhatóan tovább növekszik majd, így nemsokára akár el is feledkezhetünk eszközeink töltéséről.

Ezen túlmenően még a mobilkészülékekhez tartozó kábelekkel is leszámolna a megoldás: az adatátvitelt és a készülékek töltését az USB-port helyett a kijelzőre bízná. A Wysips réteg ugyanis Li-Fi (Light Fidelity) adatátvitelre is alkalmas, azaz fény segítségével továbbít, és fogad információkat. A folyamat maga igen egyszerű: az arra alkalmas készüléket egy speciális, adatokat továbbító fényforrás alá kell helyezni. A Li-Fi nemcsak gyorsabb, de biztonságosabb is a rádióhullámokat alkalmazó WiFi vagy Bluetooth technológiáknál. A módszerrel színenként 3,5 Gibit/s-os sebesség érhető el, ami egy RGB, azaz piros, zöld és kék színeket használó fényforrás esetében összesen 10,5 Gibit/s-t jelent. Ez csaknem tízszerese a jelenleg elérhető leggyorsabb WiFi sebességének.

A Sunpartner Technologies szerint a réteg beépítése egy telefon kijelzőjébe legfeljebb 2-3 dollár plusz gyártási költséget jelent, így sok ígéretes technológiával ellentétben a Wysips jó eséllyel bekerülhet az újonnan megjelenő készülékekbe - a fejlesztők szerint akár már jövőre. A Digitaltrends szerint a Huawei lesz az első vállalat, amelynek telefonjaiban feltűnik majd a megoldás, ezt azonban a két cég egyike sem erősítette meg.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény