FőoldalKonstruktőrA miniSMD polyswitch biztosítékok nemcsak védenek
2013. november 20., szerda ::

A miniSMD polyswitch biztosítékok nemcsak védenek

A visszaállítható biztosítékok nagyon hasznos kiegészítők, melyek jelentősen növelik a berendezések biztonságát

A polyswitchek nagy szolgálatot tesznek a készülékek védelme terén, ahol „visszaállítható" biztosítékokként működnek. Jó néhányszor szükséges lenne biztosítékot építeni egy készülékbe, de a viszonylag nagy biztosítéktartónak egyszerűen nincs helye (vagy tönkretenné a formatevet), vagy nem akarunk NYÁK-ba építhető biztosítéktartót használni, mert nem szeretnénk, ha a készülék a felhasználók számára is hozzáférhető lenne. Az ilyen és hasonló esetekben ideális megoldás a polyswitch. Az ilyen „biztosítékok" számos gyártótól elérhetőek (például Polyfuse vagy Multifuse nevek alatt is). A „polyswitch" a TE Connectivity /Raychem cég védjegye, és a csúcsminőséget képviseli a szegmensben.

A polyswitch alapjában véve egy PTK ellenállás polimer szerkezettel, mely úgy lett tervezve, hogy egy szűk hőmérsékleti sávban nagymértékben változzon az ellenállása. A vezető részecskék egy amorf polimerbe vannak disszipálva, mely nagyobb hőmérsékleten megváltoztatja szerkezetét (megolvad), térfogata megnő, mely az alkatrész ellenállásának gyors növekedését eredményezi. Ezen a ponton (kioldási pont) az ellenállás értékének nagyon gyors növekedése következik be, elegendően nagy ahhoz, hogy a szivárgó áram gyakorlatilag elhanyagolható, ami már nem okoz károsodást a védett áramkörben. Minden polyswitch-nek van egy meghatározott tartóárama (Ihold), egy adott hőmérséklethez tartozó ellenállás középértéke és egy kioldási (kikapcsolási) árama (Itrip). A polyswitchen átfolyó áram hőt fejleszt (I2R) és egy bizonyos áramnál elér egy olyan szintet, ami gyors ellenállás növekedést okoz. Az ehhez a változáshoz szükséges pontos áram értéke természetesen függ a környezeti hőmérséklettől (magasabb hőmérséklet esetén kisebb áram szükséges).

A viselkedés a grafikon segítségével könnyebben megérthető. Az „A" szakaszban a polyswitch kikapcsolt (kioldott) és a készülék leválasztott állapotban van. A „B" szakaszban a polyswitch engedi a normális működést (be van kapcsolva) bármilyen áram és környezeti hőmérséklet kombinációban. A „C" szakaszban a komponens az adott darab ellenállásától függően „bármikor" kioldhat (kikapcsol).

Annak ellenére, hogy a megfelelő polyswitch kiválasztása komplikáltnak tűnik, a gyakorlatban ez elég egyszerű. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az alkatrész elviseli az adott áramot (kioldás nélkül) egy széles hőmérsékleti tartományban, akkor válasszunk egy kicsit magasabb Ihold értékű polyswitch-et. Ha a készülék csak szobahőmérsékleten működik és nem termel nagy hőt, választhatunk a kioldási áramhoz közelebbi Ihold értéket. Érdemes megjegyezni, hogy a különböző gyártók különbözőképpen jelölik az Ihold értékét, esetleg az Itrip kioldási áramot adják meg fő paraméterként. Ezért a különböző gyártóktól származó típusok összehasonlításánál ezt figyelembe kell venni.

Sok esetben előnyös lehet, hogy a polyswitch-nek be kell melegednie, ilyenkor a kioldás némi időt vesz igénybe. Ezért a pl. bekapcsolásnál jelentkező rövid idejű áramlökés nem okoz azonnali kikapcsolást. Általánosságban azonban a polyswitch egy elég gyors komponens, egy rendes rövidzár esetén pl. a MINISMDC020F-2 (RF1335-000) típus alig 10 ms-on belül kiold.
A THT (átmenőfuratos) kivitelű polyswitch-ek már ismerősek lehetnek a SOS electronic kínálatából. Alapkínálatukat most kibővítették a miniSMD változatokkal, melyek kiválóan alkalmasak olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés a hely. A felvett típusok a MINISMDC014F-2 (RF1334-000), MINISMDC020F-2 (RF1335-000) és MINISMDC050F-2 (RF1403-000), melyek Ihold árama 0,14 A, 0,2 A ill. 0,5 A/60 V. Apró méreteik (4,7×3,4×0,9 mm, SMD 1812) miatt igazán helytakarékosak és a gépi beültetést is lehetővé teszik.

Részletes információ a Polyswitch alapok című dokumentumban és az SMDC014F, SMDC020F és SMDC050F típusok adatlapjain található. A miniSMD sorozat áttekintésében ajánlott típusok is megtalálhatók a különböző alkalmazásokhoz.

Érdeklődésével bármely termékről a TE Connectivity termékkínálatából, keresse az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címet.

Előnyök/Jellemzők:

  1. visszaállítható biztosítékok az áramkörök állandó védelmére
  2. megspórolja a biztosítékcserék költségét
  3. miniatűr 1812 SMD tokozás
  4. gépi beültetésre is alkalmas
  5. széles típusválaszték a különböző áramokhoz

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény