FőoldalKonstruktőrBonyolult a kijelző tervezés?
2013. október 03., csütörtök ::

Bonyolult a kijelző tervezés?

Hagyja „EVE"-re! Az FTDI bemutatja az EVE technológiát – egy komplett grafikai megoldást akár lassabb mikrovezérlőkhöz is

Az Éva név angol megfelelőjéhez hasonlóan hangzik az új kijelző vezérlő technológia neve: EVE (Embedded Video Engine, beágyazott virtuális motor). Az USB megoldásairól és az „USB-made-easy" („USB könnyedén") szlogenről jól ismert FTDI úgy döntött, hogy ezt a filozófiát a grafikus megoldások világába is bevezeti. Az új család első képviselője az FT800 grafikus chip, mely a nagyteljesítményű grafikus kimenethez minden szükséges elemet tartalmaz. Ennek a megoldásnak talán a legnagyobb előnye, hogy az „EVE"-nek csak minimális sebesség (és erőforrás) igénye van a gazda processzor iránt, így együtt tud működni a kisebb, „low-end" mikrovezérlőkkel is (Atmega, PIC, 8051, stb.), nagyon alacsony fogyasztás mellett.
A gazda processzor iránti csekély követelmények lényege abban rejlik, hogy az FT800 tartalmaz minden, a grafikus műveletekhez és a kijelző vezérléshez szükséges működési egységet:

  • grafikus vezérlő órajelgenerátorral
  • érintőpanel vezérlő
  • frame buffer
  • memória (regiszterek, ROM, RAM)
  • grafikus processzor és co-processzor
  • MCU interfész (I2C, SPI) és egyéb alkotórészek.

Ezeken felül még egy audió modul is (szintetizátor és egy DSP hangprocesszor DAC-al) található benne, tehát képes (monó) hang kiadására is.

A grafikus kimenet előállításának jelentős egyszerűsítése mellett a céleszközökbe történő olcsó beépíthetőség is alapul szolgált az „EVE" ötletéhez. A mellékelt ábrán is látható FTDI példa szerint egy nagyteljesítményű „kijelző" könnyedén előállítható 19 USD alatt (tömeggyártásban). Ezzel a megoldással az alkatrészek száma (BOM) és a NYÁK-on elfoglalt hely is csökkenthető. Az új chip grafikus képességei igazán meggyőzőek, mivel olyan funkciókkal rendelkezik, mint az anti-aliasing (élesebbnek látszó kép alacsony felbontású kijelzőkön is), alpha blending (árnyékolás, 3D, ...) és beépített komplex, előre definiált alakzatok és eszközök. Az FT800 programozása teljesen objektum orientált, így például egy egyszerű oszlopkijelző megrajzolásához mindössze 5 parancsra van szükség. Egy grafikus felhasználói felület (GUI) készítéséhez a felhasználó inicializálja az objektum memóriát (legfeljebb 256 kiB), majd vezérli a meghatározott objektumokat és azok tulajdonságait. Az eredmény a fentebb említett alacsony terhelés a gazda processzoron.
A technikai jellemzők rövid bemutatása is több oldalas lenne, ezért inkább az FTDI bemutató megtekintését ajánljuk, továbbá az FT800 adatlapjának tanulmányozását. További információt szolgáltatnak még az FT800 programozási útmutató, az AN_240_FT800 az alapoktól és az AN 252 - FT800 Audió alapozás. A fejlesztéshez rendelkezésre állnak a WM800 sorozat különféle fejlesztőpaneljei. Az FT800 irányára a SOS electronic-nál 2,75 USD (100 000 db esetén).
Érdeklődésével a pontos árakról, elérhetőségről és további támogatásról, keresse az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címet.

Előnyök/Jellemzők:

  1. nagyteljesítményű „3 az 1-ben" grafikus chip 6 bites kimenettel (RGB – 6,6,6)
  2. hang és érintőpanel vezérlőt (4 vezetékes) is tartalmaz
  3. megfizethető grafikus kimenet a gazda processzor iránti minimális követelmények mellett
  4. lassabb mikrovezérlőkhöz is alkalmas, mint pl. ATMega328, PIC, 8051, ...
  5. egyszerűen alkalmazható objektum orientált architektúra
  6. beépített komplex alakzatok és eszközök
  7. WQVGA (480×272) és QVGA (320×240) felbontású kimenet
  8. SPI vagy I2C kommunikáció a gazdaprocesszorral
  9. Anti-aliasing, Alpha blending és maszkoló algoritmusok
  10. nincs szükség költséges RAM-ra a frame bufferhez
  11. szín árnyalás (dithering) – 8 bites számítás a jobb megjelenésű féltónusok érdekében
  12. programozható időzítés a különböző kijelzőkhöz
  13. monó hangkimenet, PWM, 64-hangos szintetizátor
  14. 8 bites lineáris PCM wave hang lejátszás
  15. 1,8 – 3,3 V, 35 mA működési és 25 µA nyugalmi áramfelvétel
  16. -40 – +85 °C működési hőmérséklettartomány
  17. 48 lábú QFN tokozás

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény