FőoldalKonstruktőrPontos páratartalom és hőmérséklet mérés minden évszakban
2013. szeptember 18., szerda ::

Pontos páratartalom és hőmérséklet mérés minden évszakban

13-09-sos-2-0A páratartalom a legkülönfélébb érzékelőkkel mérhető, de a Sensirion cég SHT szenzorjai számos előnnyel szolgálnak
Hogy pontosak legyünk, itt a „szenzor" kifejezés nem a legmegfelelőbb, mivel az SHT sorozat szenzorjai egyetlen lapkán tartalmaznak hőmérséklet és páratartalom érzékelőt, precíz tápforrást, kiszajú lineáris erősítőt, A/D átalakítót és soros interfészt, így inkább használatra kész „eszközök". Ráadásul kalibrálva vannak, tehát a pontos értékhez csak az adatokat kell a soros interfészen keresztül kiolvasni, mely az SHT2x sorozat esetében egy szabványos, egyszerűen implementálható I2C busz.

A Sensirion SHT2x sorozat szenzorjai részletesen bemutatásra kerültek a „Az SHT21, SHT25 és STS21 érzékelők csak 3×3mm-t foglalnak el a NYÁK-on!" című cikkben, ezért most csak néhány ötletet és tervezési egyszerűsítést szeretnénk bemutatni.

A relatív páratartalom és a vízpára fizikája elég bőséges témakör, bevezetésnek elegendő lesz az Introduction to Relative Humidity (A relatív páratartalom bemutatása) című dokumentum. Az ebben található számos idézet ne ijessze meg – szerencsére a gyakorlatban általában a relatív páratartalom és a harmatpont értékét használjuk, melyek példakódokkal együtt megtalálhatók a Humidity at a Glance (A páratartalomról röviden) című dokumentumban.

Mivel a páraérzékelőket nagyon gyakran lakóterek fűtésének és szellőzésének a vezérlésére használják, hasznos lehet az A páratartalom hatása a hőérzetre című cikk is.

A szenzorok gyakorlati használatánál fontos a NYÁK-on történő elhelyezés és a jó légáramlás, amiről a Sensirion Humidity Design Guide (Sensirion páraérzékelők tervezési segédlete)-ben található részletes leírás. Az SHT2x-et 3 V DC tápfeszültségre tervezték, ezért 5 V-os alkalmazásoknál a különböző feszültségszintek problémát jelenthetnek. Erre nyújt megoldást az SHT2x 5V Supply Embedding (Az SHT2x beágyazása 5 V-os rendszerekbe) című dokumentumban ismertetett áramkör.

A programokat sem kell „nulláról" fejleszteni, ehhez segítséget nyújtanak az SHT21 Sample Code (Példakód az SHT21-hez) és SHT2x Electronic Identification Code (Az SHT2x elektronikus azonosító kódja) dokumentumokban található példakódok. Az SHT szenzorok teszteléséről és specifikációjáról tartalmaznak részleteket a Sensirion Humidity Sensor Specification Statement (Sensirion Páraérzékelők műszaki leírása) és Sensirion Humidity Testing Guide (Sensirion Páraérzékelők tesztelési útmutatója) című dokumentumok.

További információért a Sensirion termékekről keresse az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címet.

13-09-sos-2-1Szerezzen SHT szenzor termékmintát és EK-H5 próbakészletet!

A SOS electronic lehetőséget kínál szenzor termékminták és egy USB illesztős EK-H5 próbakészlet ingyenes megszerzésére, mellyel kényelmesen kipróbálhatók az SHT szenzorok.

Ehhez mindössze egy olyan alkalmazás rövid leírását kell elküldenie, melyben felhasználná ezeket az érzékelőket.

Közös egyeztetés után minden résztvevőnek küldenk szenzor termékmintát, ráadásul 2013.09.20-án kisorsolunk egy EK-H5 próbakészletet is.

Elküldöm!

Előnyök/Jellemzők:

  1. relatív páratartalom és hőmérséklet mérése egyetlen alkatrésszel
  2. egy precíziós párakamrában egyenként kalibrálva
  3. nagyon kompakt méretek: 3×3×1,1 mm
  4. digitális kimenet I2C interfésszel (Hold/No Hold Master)
  5. kiemelkedő megbízhatóság és hosszú távú stabilitás
  6. 12 bites relatív páratartalom és 14 bites hőmérséklet felbontás
  7. mérési tartomány: 0 – 100% RH (páratartalom), -40 - +125 °C
  8. mindössze 3,2 µW átlagfogyasztás 1 mérés/másodperc/8 bit páratartalomnál (SHT2x)
  9. mindössze 3,2 µW átlagfogyasztás 1 mérés/másodperc/11 bit hőmérsékletnél (STS21)
  10. külső zavarokra (EMC) érzéketlen
  11. DFN3-0 SMT tokozás, reflow kemencében forrasztható

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény