FőoldalKonstruktőrKisebb tokozásban az RX631-sorozatú mikrokontrollerek
2012. július 06., péntek ::

Kisebb tokozásban az RX631-sorozatú mikrokontrollerek

A Renesas Electronics bejelentette tizenkét új mikrovezérlőjét az RX631-csoportban. Az új alkatrészek teljesítménye kimagasló, 1,65 Dhrystone MIPS (DMIPS), fejlett csatlakozási lehetőségeket kínálnak, 64- és 48-kivezetésű tokozásukban 256, 384 vagy 512 KiB flash-memóriával érkeznek. Az új mikrokontrollereket elsősorban költségérzékeny és kisméretű alkalmazásokhoz javasolja a Renesas

Az RX631 mikrokontroller-családdal mind kivezetéskiosztás, mind szoftver tekintetében kompatibilis újdonságok valódi egychipes rendszerek, amelyek megfelelnek sokféle alkalmazáshoz, pl. épület- és gyárautomatizáláshoz, orvosi monitor- és terápiás rendszerekhez, biztonsági és tűzriasztó eszközökhöz, klímaberendezésekhez, háztartási kiskészülékekhez, hálózati eszközökhöz stb. Az alacsony kivezetésszám és a kisebb integrált memória miatt az új mikrokontrollerek mostantól alkalmasabbak költségérzékenyebb, szórakoztatóelektronikai termékekhez, például játékgépekhez, PC-perifériákhoz stb.
A 32 bites RX központi egység bővített, Harvard-architektúrára épül, amelyben külön utasítás- és operandusbuszok mennek a flash-memória és SRAM irányába is, lehetővé téve az egyidejű utasításlehívást és memóriaírást is. Ez fontos tényező a sávszélesség-igényes alkalmazások (pl. digitális jelfeldolgozás) számára. A központi egység tartalmaz egyszeres pontosságú, 32 bites lebegőpontos egységet, a regiszterkészlet pedig kilenc vezérlő-, tizenhat 32 bites, általános célú, valamint egy 48 bites akkumulátorregiszterből áll össze.
Az új mikrovezérlők perifériakészlete is bőséges. Tartalmaznak egycsatornás, USB 2.0 Full-Speed (On-The-Go, gazda és eszköz) és egycsatornás CAN-interfészt, valamint tizenkét A/D-csatornát, 10 bites D/A-átalakítót, valós­ idejű órát is. A 64-kivezetésű, LQFP-tokozású RX631 ezeken felül időzítők tekintetében rendelkezik hatcsatornás MTU2-vel, hatcsatornás TPU-val, négycsatornás CMT-vel, négycsatornás TMR-rel, két watchdog-időzítővel is. A támogatott kommunikációs csatornák az USB, CAN, hat SCI, két SPI és egy I2C, az adatcseréket a DMA és adatátvitel-vezérlő támogatja. Az RX631 további integrált elemei között integrált hőmérsékletszenzor, integrált, 50 MHz-es oszcillátor, integrált feszültségreferencia, integrált, max. 100 ezer törlési ciklust bíró flash-memória is megtalálható.
A Renesas Electronics az RX600-sorozatú mikrokontrollerekkel a fejlesztőket saját, illetve partnercégek által kínált fejlesztőeszközökkel is támogatja. A kínálatban szerepel a High-Performance Embedded Workshop (HEW) nevű, integrált fejlesztőkörnyezet, amely tartalmaz RX-optimalizált C/C++ fordítót, és támogatja az E1 JTAG hibavadászt és az E20 nagy sebességű hibavadászt is.

A Renesas honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény