FőoldalKonstruktőrSzuperkondenzátor elemek helyett?
2012. április 21., szombat ::

Szuperkondenzátor elemek helyett?

A kétrétegű elektrolit kondenzátorok nagyobb kapacitásukkal már képesek helyettesíteni a biztonsági (Back-Up) elemeket számos berendezésben

A modern kétrétegű kondenzátorok nagyobb kapacitásukkal a normál kondenzátorokhoz képest kitűnnek az azonos felületen tárolható jóval nagyobb energiasűrűséggel. Kapacitásuk olyan nagy, hogy számos berendezésben képesek helyettesíteni a biztonsági elemeket. A piacon miniatűr és fizikailag nagyobb méretű típusok is kaphatóak néhány tíz vagy száz Farados kapacitással is.
A kondenzátorok egyik legnagyobb előnye az elemekhez képest a hosszú élettartamuk, mivel elektródáik nem degradálódnak több ezer ciklus után sem, ellentétben az elemekkel. Még a legmodernebb elemek is csak korlátozott élettartammal rendelkeznek, mivel az elemekben való energiatárolás az elektródák kémiai elváltozásával jár (a szilárd elektrolit folyékonnyá változása, kristályosodás, ...), ami az elektródák degradálódásával jár.

Előnyök / Tulajdonságok:

  1. Kondenzátorok, melyek képesek helyettesíteni a biztonsági elemeket
  2. Magas megbízhatóság
  3. Jelentősen hosszabb élettartam az elemekhez képest

Kínálatunkban a kisméretű érme alakú kétrétegű elektrolit kondenzátor típusok ("coin-type") találhatóak, melyek alkalmasak pl. memóriák biztonsági elemének. Az 1 F (1000 mF=1 000 000 µF) kapacitású kondenzátor pl. 5 V-tal feltöltve akár 12,5 Joule (E=1/2*C*U2) energiát is képes tárolni, ami 12,5 Ws. Ez az energiamennyiség az esetek többségében elegendő a memória biztonságos lementésére a táp kiesése esetén. Ez az energia szintén elégséges egy alacsony fogyasztású berendezés rövid idejű táplálására. Ez rendkívül hasznos lehet pl. egy EEPROM memóriába való beírásra és a berendezés biztonságos kikapcsolására.

Érdeklődés esetén lépjen velünk kapcsolatba az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A SOS electronic kacsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény