FőoldalKonstruktőrÚj szoftverrel a telepélettartam-becslés támogatására
2011. december 07., szerda ::

Új szoftverrel a telepélettartam-becslés támogatására

Az Energy Micro új szoftvereszközt jelentett be az elektronikai fejlesztők számára, amellyel az EFM32 Gecko mikrokontroller-alapú rendszerek telepélettartama pontosan felbecsülhető Az energyAware Battery Estimator nevű, ingyenesen elérhető szoftver a teljes rendszer fogyasztását szimulálja, amely figyelembe veszi a forrást, a mikrokontroller energiaprofiljainak jellemzőit, a perifériákat és a külső áramköri komponenseket is

Szimulációs módban a rendszertelep feszültségkimenetét az idő függvényében (év mértékegységben) ábrázolja a szoftver grafikusan, amelyek mellett numerikusan jeleníti meg a telep kapacitását (egység: mAh), a mikrovezérlő átlagos áramfelvételét (egység: µA), és a becsült működési időt (egység: év). A komplett rendszer szimulációjának beindítása, az energiaprofilok definiálása, az egyes módok működési ideje, a külső alkatrészek és a perifériafunkciók jellemzőinek megadása egy intuitív, grafikus felhasználói interfészen keresztül történik, amely lenyíló menükkel, csúszkákkal és jelölőnégyzetekkel operál.

A Battery Estimator képes a hét legnépszerűbb telepcella-típus modellezésére, akár egy-, akár többcellás, soros vagy párhuzamos konfigurációban. A szoftver lehetőséget ad az EFM32 Gecko mikrokontrollerek mind az öt energiafelvételi módjának kiválasztására és analízisére, beleértve a kis fogyasztású perifériafunkciókat, és a nagy- és kisfrekvenciás működési módokat is. A program képes a külső, energiaigényes alkatrészek (pl. LCD-k, hangkeltők stb.) modellezésére is, így ez tovább javítja a becslés pontosságát.

Az Energy Micro-féle Simplicity Studio szoftvercsomag részeként elérhető energyAware Battery Estimator lehetőséget ad teljes szimulációs projektek letárolására is jövőbeli referencia célokra, amely csökkenti a kezdeti beállítási időt, a gyorsnézetes demó mód pedig előkonfigurált alkalmazási szimulációkat kínál. A program a cég Simplicity Studio weboldaláról letölthető.

Az Energy Micro honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény