FőoldalGyártósorReflow-kemencében is Ersa!
2017. május 19., péntek ::

Reflow-kemencében is Ersa!

A versenytársak sem igen vitatják: in-line szelektív forrasztógépek terén az Ersa a piacvezető, az igazodási pont! Hullámforrasztói is igen sikeresek. Reflow-kemencében viszont mintha nem lennének a csúcson. Eladások terén még tényleg nem, de műszaki, minőségi szempontból nagyon is. A magas minőség pedig egyre inkább alapkövetelmény

Ázsiában az Ersa reflow-kemencéket a reflow-kemencék Mercedesének tartják: rangot jelent, ha egy üzem ezzel van felszerelve. Az igény pedig olyan nagy, hogy a Kurtz-csoport, amelynek az Ersa is tagja, gyártóüzemet létesített a kínai Zhuhaiban a piac ellátására.

Magyarországon a legtöbb Ersa reflow-kemencét a Nokia üzemeltette Komáromban. A gyár felszámolása után a használt Ersa kemencéket szó szerint szétkapkodták Nyugat-Európában. A hazai cégek addig vacilláltak a beruházáson, amíg végül nem maradt számukra gép.

A piac azonban változik. Az elektronikai gyártásban folyamatosan nő a magas minőséget követelő autóelektronikai termelés. Az autóelektronikában pedig tovább emelkednek a követelmények, az elektromos autók, vezetést segítő automatikák és az önvezető autók küszöbön álló kora minden eddiginél magasabbra teszi a lécet. Az Ersa reflow-kemencék pedig biztonságot nyújtanak, jó esélyt arra, hogy a gyártóüzemek megfeleljenek a kihívásoknak.

Mi az, ami az Ersa reflow-kemencéket a legjobbak közé emeli? Ha egy szóval kellene összefoglalnom, azt mondanám: a kifinomultság.

Mit jelent a kifinomultság? A műszaki megoldásokat, részleteket, az anyagválasztást, a gyártás minőségét. Azt, hogy nagy gondot fordítottak a kemence energia-háztartására, a hőveszteségek csökkentésére, a motorok energiafelhasználásának optimalizálására, a kemence belső terének terhelésfüggetlen hőmérséklettartására, a legmegfelelőbb légáramlás kialakítására, a keresztirányú hőmérséklet-eloszlás egyenletességére. Ugyanezt mondhatjuk el a nitrogénrendszerről, amely biztosítja az optimális maradékoxigén-szintet a lehető legalacsonyabb nitrogénfogyasztás mellett.

A Hotflow 4 kemencék energiafogyasztása akár 25%-kal lehet kevesebb egy másik, átlagos reflow-kemencéénél.

A kemencék különböző változatai 8–26 fűtőegységgel rendelkeznek, alul és felül. A legnépszerűbb típus a Hotflow 4/20 típus (1. ábra), amelyből jelenleg három van gyártás alatt, magyarországi megrendelésre, 7 alsó/felső előfűtő zónát, 3 alsó/felső megömlesztő zónát tartalmaz. Különös gondot fordítottak a konstruktőrök a zónák légáramának elhatárolására, a hőmérsékleti profil széles határok közötti kialakításának lehetőségére. A légszállítás volumetrikus szabályozású. A pontos hőmérséklettartás biztosítja, hogy a forrasztáskor biztonságosan haladjunk át a kötéshez szükséges minimális hőmérséklet és a túlmelegítést elkerülő, megengedett maximális hőmérséklet közötti keskeny szoroson, miközben minden forrasztási ponton elegendő az olvadáspont felett eltöltött idő. Az eredményes hőprofil-beállítást külön szoftver segíti.

1. ábra. Az Ersa Hotflow 4/20 reflow-kemence

A nagy megbízhatóságú, ólommentes elektronikai egységek gyártásánál kiemelt fontosságú a hűtés sebességének beállíthatósága. A Hotflow 4/20 három szabályozott hűtőzónával és egy ventilátoros levegőhűtéssel rendelkezik (2. ábra). A pontos szabályozás érdekében a hűtőzónába lépés előtt egy pirométer méri az elhaladó áramköri lapok hőmérsékletét.

2. ábra. Az Ersa Hotflow 4/20 zónáinak elrendezése és a hűtőrendszer sémája

Fontos tulajdonsága az Ersa reflowkemencéknek a műveleti tér gázközegének tisztán tartása. Szilárd maradékok lerakódása, vagy folyékony maradványok lecsöpögése nem megengedhető. Az előfűtés elejéről és végéről, valamint a hűtőzónákból elszívott gázközeget kondenzátorokon, hőcserélőkön átvezetve, a folyasztószerből, nedvességtartalomból származó maradványoktól megtisztítva juttatjuk vissza. A közeg hűtéséről belső és külső vizes hűtőberendezések gondoskodnak.

A szerves maradékok megsemmisítésére egy ún. „Residue Terminator” építhető be az utolsó megömlesztő zóna után, amely magas hőmérsékleten mindent szén-dioxiddá és vízgőzzé alakít.

Figyelmet érdemel a kemence szállítópálya-rendszere is. A csapos-láncos továbbítás 100%-osan vibrációmentes. A lánc vezetése oda-vissza a kemencetérben történik. A nélkülözhetetlen középtámasz be-, illetve kihajtható megtámasztótarajai minimális helyet igényelnek, és csekély tömegükkel gyakorlatilag nem befolyásolják a hőeloszlást és a hőátadó közeg áramlását (3. ábra).

microsolder 17 4 2

A konvejor maximális szélessége 560 mm. Olyan üzemeknek, ahol jellemzően kisebb méretű áramköri lapokat forrasztanak, a gép áteresztőképessége kettős vagy akár hármas szállítópályával megduplázható, illetve megháromszorozható. A mellső és hátsó rögzített és két közbenső mozgatható sínnel ellátott, kettős szállítópálya egyenkénti szélessége egymástól eltérően is megválasztható (4. ábra).

4. ábra. Szimpla, dupla és tripla szállítópályák lehetséges elrendezése

Különleges, szabadalmazott, csíptetős szállítópálya (5. ábra) rendelhető ultravékony és hajlékony áramköri lapok feszesen tartásához a forrasztási folyamat alatt.

5. ábra. Csíptetős befogás hajlékony áramköri lapokhoz

A berendezések mindegyike azonos platformra épülő szoftvervezérléssel rendelkezik, biztosítja a könnyű kezelhetőséget és a folyamatok láthatóvá tételét. Az Ersa Process Control (EPC)-rendszer minden zónában folyamatosan méri a hőmérsékletet, és nagyon pontos hőmérséklet-tartást és megismételhetőséget biztosít. A tökéletes nyomon követhetőség érdekében minden folyamat-paraméter rögzítésre kerül. Kompatibilis a ZVEI-szabvánnyal, és adatokat képes szolgáltatni az üzemeltetők MES (Manufacturing Execution System)-rendszerének.

Minden Ersa gépnek közös tulajdonsága, hogy a tervezők kiemelt figyelmet fordítanak a javíthatóságra, karbantarthatóságra, az állásidők minimalizálására. Számos elem – amelyet időről időre tisztítani vagy karbantartani kell – gyorscsatlakozós, szerszám nélkül szerelhető, könnyen cserélhető (6. ábra).

6. ábra. Könnyen kivehető, tisztítható hőcserélő kondenzátor a hűtőzónában

Az Ersa reflow-kemencék számos kialakításban, azonfelül számos választható felszereléssel tehetők olyanná, ami az adott felhasználó igényeinek legjobban megfelel. Az eligazodáshoz a lehetőségek között az Ersa hazai forgalmazója, a Microsolder Kft. nyújt segítséget. Ugyancsak ők biztosítják a berendezések üzembe helyezését, szervizét és a termelés műszaki támogatását is.

A forgalmazó Microsolder Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény