FőoldalArchívum2009 I-IV hó: 15 %-os exportcsökkenés a magyar elektronikai iparban
2009. június 15., hétfő ::

2009 I-IV hó: 15 %-os exportcsökkenés a magyar elektronikai iparban

Az előzetes adatok szerint az év első 4 hónapjában 23,5 százalékkal múlta alul az ipari termelés az egy évvel korábbit, a kivitel hasonló mértékű zuhanása mellett. Utóbbiban meghatározó volt a járműexport megfeleződése és az elektronikai ipar drasztikus csökkenése


2009 első négy hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 27,3 százalékkal, áprilisban 30,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. Az áprilisi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15 százalékkal alacsonyabb volt az előző év áprilisinál.
Áprilisban a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az alágon belül a legnagyobb visszaesést a híradástechnikai berendezés gyártása szakágazatban regisztrálta a KSH. A termelés további erőteljes szűkülését vetíti előre, hogy áprilisban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 27,7 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25,9 százalékkal, az új belföldi rendelések nagyobb mértékben, 37,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 14,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény