FőoldalArchívumÚjraéledhet a cseh Tesla
2009. április 30., csütörtök ::

Újraéledhet a cseh Tesla

A Tesla márkára főként az idősebbek emlékeznek, a fiatalabb korosztályoknak nem sokat mond az egykor az egész térségben jól csengő név.És mégis: ismét lehet Tesla tévét kapni Csehországban. Maga a Tesla márkanév még ma is több mint száz országban élvez védettséget


A műszakilag elavult Tesla tévék gyártását az 1990-es évek közepén szüntette meg a védjegy tulajdonosa, a Tesla Hloubetín cég, melyet két éve az ír Klicullen Kapital Partners pénzügyi csoport megvásárolt. Ők tavaly úgy döntöttek, hogy visszahozzák a márkát a cseh, majd az európai piacra. A tévéket bérmunkában a kínai Changhong cég Prágához közeli üzemében, Nymburkban készítik. A tervek szerint évente 50 ezer készüléket állítanak elő. (Maga a cseh tévépiac mintegy félmilliós, miközben a japán Panasonic és a tajvani Foxconn évi 13 millió televíziót, illetve LCD képernyőt készít itteni üzemeiben. Az ágazat több mint tízezer főt foglalkoztat, és az egyik legnagyobb exportőr.)
Előbb csak a kisebb elektronikai üzletek polcain tűnt fel a rendszerváltás előtti évtizedek legnépszerűbb csehszlovák márkájának modernizált, LCD és plazmaképernyős változata, majd az egyik legnagyobb üzletlánc, a Datart is elkezdte árusítani. A piaci megjelenés időzítése a cseh gazdaságot is fenyegető recesszió közepette nem a legszerencsésebb.
Az 1946-ban alapított Tesla elődje az 1921-ben alakult elektrotechnikai Elektra volt, amely 1932-től az 1945-ös államosításig a holland Philips konszernhez tartozott. Az Elektra az egyszerű villanykörtéktől a rádiókon, a katonai kommunikációs eszközökön át a televíziós műsorsugárzó készülékekig szinte mindent gyártott, és az állami Tesla követte a példát. Ez utóbbi cég elnevezése nem a szerb származású feltaláló, Nikola Tesla nevéből származik, hanem a Technika Slaboproudá (gyengeáramú technika) rövidítése.
Csehszlovákiában 1953-ban indult a kísérleti televíziózás, az adókat a Tesla gyártotta és szerelte össze, tevékenysége az akkori KGST-országokra is kiterjedt. Csupán a Szovjetunióban több mint 1500 rádió- és tévéadót épített, berendezései Egyiptomba, Algériába, Szíriába is eljutottak. A hamisítatlan szocialista nagyvállalattá vált Teslát 1980-ban négy konszernné szervezték át, s bár a többtucatnyi cég nagy része cseh területen működött, a központ Pozsonyba került.
A rendszerváltás után számos Tesla utódcég önállósult, többen profilt váltottak, egyesek csődbe mentek. Csehszlovákia szétválásával a konszern csehországi részeinek jogutódja a Tesla Hloubetín lett. Az egykor több tízezer főt foglalkoztató cégnek ma alig 450 alkalmazottja van, évi forgalma 1,1 milliárd cseh korona (kb. 12 milliárd forint). Hagyományai dacára a Tesla ma alig foglalkozik elektronikával. Termékskálája víztisztító berendezésektől egészségügyi műszereken át haszongépjármű-alkatrészekig terjed, de részben ma is foglalkozik rádiótechnikai és biztonsági berendezések szerelésével. A logót is megváltoztatták: hat évtized után törölték belőle a vörös csillagot. (Annak idején a szocialista országokba szánt termékeken öt-, a nyugati piacokra exportáltakon viszont hatágú csillag szerepelt.)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény