FőoldalArchívumPIC mikrovezérlők mTouch perifériával
2009. április 09., csütörtök ::

PIC mikrovezérlők mTouch perifériával

A Microchip a 8 bites PIC architektúráját is folyamatosan bővíti, a kor igényeihez igazítva. A PIC16F72X-családot - számos beépített perifériája mellett - mTouch modullal is felvértezték, amely a kapacitív érintésérzékelők kezelését egyszerűsíti le


Az általános felhasználásra szánt PIC16F72X-család költségtakarékos megoldást kínál a tervezőknek. A PIC16F72X-család - az általános célú felhasználásokat megcélozva - magasabb szintű intelligenciát és megbízhatóságot kínál olyan költségérzékeny alkalmazásoknak is, mint interaktív játékok, konzumer termékek, pl.: elektromos fogkefe vagy turmixgép.
Az integrált mTouch(tm) kapacitív érintésérzékelő modullal a felhasználó még egyedibbé teheti termékét. Az mTouch érzékelőperifériának hála, közelítésérzékelővel vagy kapacitív érintésérzékelővel a hagyományos gombok és
kapcsolók könnyen kiválthatók. Az mTouch™ periféria a mikrovezérlők alvó állapotában is működik, amikor az áramfelvétel kisebb, mint 10 mA, további energiamegtakarítást biztosítva ezáltal a felhasználónak. A mobiltelefonokba, háztartási gépekbe vagy termosztátokba betervezve az mTouch™-technológia költséghatékony, megbízható és esztétikus interfészt biztosít.
A 28 és 40 lábú PIC16F72X-család működési feszültségtartománya 1,8 ... 5,5 V, míg a kisfogyasztású PIC16LF72X variánsok kisebb készenléti és működési fogyasztással rendelkeznek 1,8 ... 3,6 V feszültség­tartományban. Általános jellemzők: 16 MHz-es belső oszcillátor, maximum 14 A/D csatorna, beépített kommunikációs interfészek (SPI, I2C(tm), AUSART), két Capture/Compare/PWM (CCP) modul és természetesen az mTouch™ kapacitív érintésérzékelő periféria. Ezek a nagyfokúan integrált áramkörök kiválóan illeszkednek háztartási berendezésekhez, ipari, ill. háztartási elektronikákhoz és a piac egyéb területein felelhető, általános célú alkalmazások széles skálájához. A család összes variánsa rendelkezik Timer1 kapuval, amely a belső 16 MHz-es oszcillátorról fut, megkönnyítve a feltételes eseményszámlálást és a mérése­ket. Az akár 14 csatornás A/D konverternek, a két CCP modulnak és a kommunikációs perifériáknak köszönhetően ezek a PIC mikrovezérlők növelik a tervezés rugalmasságát, lehetőséget adva rendszerfelügyeletre, monitorozásra és olyan külső eszközök csatlakozására, mint a környezeti szenzorok.
A PIC16F722/3/6 és PIC16LF722/3/6 típusok 28 lábú SPDIP, SOIC, SSOP és QFN tokozásban érhetőek el, nagyobb darabszámban akár 1 dollár alatti áron. A PIC16F724/7 és a PIC16LF724/7 mikrovezérlők 40 lábú PDIP, TQFP és QFN tokozásban készülnek.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény