FőoldalArchívumSoros EEPROM-memóriák beépített MAC-címmel
2009. április 08., szerda ::

Soros EEPROM-memóriák beépített MAC-címmel

Kis- és közepes sorozatú, beágyazott hálózati alkalmazások esetében sokszor gondot jelenet a működéshez elengedhetetlen, egyedi MAC-címek beszerzése. Az egyedi azonosítótartomány igénylése sok pénzbe és adminisztrációba kerül, amely csak nagyobb sorozatok esetén térül meg. Ezen a problémán segít a Microchip új EUI-48™- ill. EUI-64™-kompatibilis MAC-címet tartalmazó, soros EEPROM-családja, amely olyan protokollokhoz használható egyedi fizikai cím forrásaként, mint: ethernet, 802.11 WiFi™, Bluetooth, FireWire, ZigBee®/IEEE 802.15.4™, Microchip MiWi™ és IPV6


A Microchip új, soros EEPROM-memória­családja beépített EUI-48™ és EUI-64™ kompatibilis MAC-címmel készül. Olyan standard buszokhoz csatlakoztatható, mint SPI, I2C™ vagy az új UNI/O® busz. Az eszközök egyszerű és rendkívül költséghatékony módját nyújtják legális, egyedi MAC-címek elérésének, miközben akár 1,5 Ki­bit EEPROM-memóriát is biztosítanak konfigurációs vagy felhasználói adatok tárolására. Az eszközök korlátlan számban rendelhetők, s szükségtelenné teszik az egyedi MAC-címek egyesével történő beégetését a mikrovezérlőkbe, gyorsabb integrációt és rövidebb piacra kerülési időt biztosítva, alacsonyabb költségen.
A 24AA02E48, a 25AA02E48 és a 11AA02E48 soros EEPROM-memóriák beépített, 48 bites, kiterjesztett egyedi azonosítót (EUI) tárolnak, amely hálózati hardverek fizikai címeinek azonosítására használható. Ezek a beépített MAC-címek lehetővé teszik a felhasználónak, hogy csak akkor vegyen címeket, amikor szükséges, s mellette megszabadítja a címek sorozatprogramozásának gondjaitól is.
A címek EUI-64-kompatibilisek, ill. írásvédettek, biztosítva a meghamisítás elleni védelmet. A jól ismert szabványos buszokkal kompatibilisek, így könnyen együttműködnek meglévő alkalmazásokkal is. Az EEPROM-ok fő tulajdonságai: nagy megbízhatóság, széles tápfeszültség- és hőmérséklet-tartomány, kis működési, ill. készenléti áramfelvétel.
Néhány példa az EUI-48 hálózati alkalmazásokra, amelyekhez ezek az új EEPROM-ok ideális megoldást kínálnak: ethernet, 802.11 WiFi™ és Bluetooth®. Továbbá ezek az eszközök olyan EUI-64-alkalmazások kiszolgálására is alkalmasak, mint: FireWire, ZigBee®/IEEE 802.15.4™, Microchip MiWi™ és IPV6 protokoll.
Ezeket az új eszközöket a Microchip MPLAB® Starter Kit for Serial Memory Products (DV243003) fejlesztőrendszere is támogatja, amely minden szükséges elemet tartalmaz a robusztus és megbízható, soros EEPROM-alkalmazások gyors tervezéséhez.
Az I2C buszos 24AA02E48 eszköz 5-lábú SOT-23 és 8-lábú SOIC tokozásban elérhető, az SPI buszos 25AA02E48 típus 6-lábú SOT-23 és 8-lábú SOIC, míg az UNI/O buszos 11AA02E48 változat 3-lábú SOT-23 és 8-lábú SOIC tokozásban készül.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény