FőoldalArchívumAdatok a magyar ipari termelésről - 2009. január
2009. március 19., csütörtök ::

Adatok a magyar ipari termelésről - 2009. január

A KSH most megjelent részletes adatai szerint 2009 januárjában 22,9%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 21%-kal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbi szinthez képest. 2008 decemberéhez viszonyítva azonban 2,5%-kal magasabb kibocsátási szintet regisztrált a KSH


2009 januárjától a KSH a TEÁOR08 nomenklatúra szerinti besorolást alkalmazva publikálja az ipari alágak termelési és értékesítési adatait. Ennek megfelelően egyes korábbi alágak összevonásra, mások továbbontásra kerültek.
Az év első hónapjában a jelentősebb ágazatok közül a járműgyártás kibocsátási színvonala maradt el leginkább a decemberihez képest (mintegy 9%-kal), ami többek között a főbb végtermékgyártók meghosszabbított év végi leállását, valamint az esztergomi gyárat is érintő gázfelhasználási korlátozásokat is figyelembe véve korántsem jelent meglepetést, mivel a járműgyártás van fokozottan kitéve a világgazdasági válságnak. Így a több hónapos mélyrepülést követően januárban a járműipari termelés már az egy évvel korábbi volumen alig felére zsugorodott (57,6%). Éves összevetésben a járműipar mellet a vegyi anyagok és termékek termelése 37,5%-os, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 30,5%-os, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása pedig 28,5%-os zsugorodást mutat. A gázkorlátozások ellenére az energiaipari kibocsátás 2,2%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, elsősorban a tavalyinál mintegy 3 fokkal hidegebb időjárás hatására.
Tovább árnyalja az eddig sem túl kedvező kilátásokat, hogy a közelmúltban mind több nagyvállalat jelentette be a négynapos munkahétre történő átállást, de a kényszerű munkaszünetek, illetve a kapacitásleépítések sem voltak ritkák az elmúlt hetekben. A Eurostat adatai alapján az Európai Unió, valamint Németország ipari bizalmi indexe tovább csökkent februárban. Némiképp kedvező fejlemény ezzel szemben, hogy az IFO müncheni gazdaságkutató intézet szerint a német feldolgozóipari kilátások elmozdultak a korábbi holtpontról. Ennek ellenére egyre biztosabbnak tűnik, hogy az év első felében, de nagyobb valószínűség szerint 2009 egészében fellendülésre nemigen lehet számítani az ágazatban, így az ipar idén a jelenlegihez hasonló (20% körüli), vagy akár annál is nagyobb mértékű termelés-visszaeséssel lesz kénytelen szembesülni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény