FőoldalArchívumOLED-ek, mint csomagolóanyagok?
2008. december 11., csütörtök ::

OLED-ek, mint csomagolóanyagok?

OLED-es csomagolóanyag
Olyan, sorozatban gyártható szerves fénykibocsátó diódákat (OLED) fejlesztettek ki a VTT Technical Research Centre of Finland kutatói, amelyek akár csomagolóanyagként is használhatók.

Az EU „ROLLED" programja keretében létrehozott újfajta, több színű OLED-ek mechanikus nyomtatási eljárásokkal készíthetők el. Így a gyártási költségek akár a jelenlegi felére csökkenthetők, az eszközök előállítása is gyorsabb és így az eszközök az eddiginél több területen alkalmazhatók. Az egyik ilyen elképzelhető terület lehet a csomagolóanyagok piaca. Ez azért is lehetséges, mert az újfajta szerves fénykibocsátó diódák vastagsága csak 200 … 250 µm, ami 3 … 4 egymásra helyezett papírlap vastagságának felel meg.

A két szín megjelenítésére képes prototípusnál egy zöld kereszt mutatja, ha a csomagolás még bontatlan. Ha felbontják, akkor egy vékony vezeték megszakad és megjelenik egy piros kereszt. Ez azonban csak a kezdet: a tudósok ugyanis most olyan megoldáson dolgoznak, amelyekben egyesíteni lehet az OLED-eket és például a különböző szenzorokat. Így a szenzorok adatai közvetlenül az OLED-ek segítségével jelenhetnének meg, és a csomagolás kibontása nélkül pontosan tudni lehetne, hogy romlott-e a hal vagy a hús, vagy sem. Az újfajta szerves fénykibocsátó diódák emellett megmutatnák, hogy a termék hamisítvány-e vagy eredeti, illetve alkalmasak lennének a vásárlók figyelmének felkeltésére is.

Az eszközök a működésükhöz szükséges energiát kinyerhetik akár egy, a közelükben elhelyezett mobiltelefonból, amit a bemutatón egy „Near Field Communication"-ra (NFC) képes típussal prezentáltak. Ennek során egy névjegykártyára nyomtatott EU zászló csillagai kezdtek el világítani, ha a közelükbe helyezték a telefont. De emellett lehetőség van nagyfrekvenciás technológiák segítségével a vezetéknélküli áramellátás, vagy gombelemek alkalmazására. Az első OLED-es csomagolóanyagok 2-3 éven belül megjelenhetnek a piacon. Egy OLED elem jelenlegi gyártási költsége még a 10 centes nagyságrendbe tartozik, azonban a fejlesztők bíznak abban, hogy nemsokára elérik a pár centes értéket.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény