FőoldalArchívumA vakító fehér fény, és ami mögötte van - fejlődő LED-meghajtók az új követelmények szerint
2008. november 28., péntek ::

A vakító fehér fény, és ami mögötte van - fejlődő LED-meghajtók az új követelmények szerint

A zseblámpáktól kezdve a színpadi megvilágítási alkalmazásokig a nagy fényerejű LED-ek használhatósága immár teljes körű és a hagyományos fényforrásokéval összevethető, fényerősséget, élettartamot, hatásfokot és méreteket tekintve is.Továbbá, olyan speciális megoldások is megoldhatók, mint tompítás, programvezérlés vagy villogtatás. A jó hatásfokú LED-es világítási alkalmazás szempontjából a pontos áramvezérlés döntő fontosságú, szerencsére ma már LED-meghajtó IC-k széles választéka segíti ebben a tervezőmérnököket…


LED-ek világítási célokra
A világítási célokra tervezett teljesítmény LED-ek – a maximális névleges áramerősségükkel táplálva – ma már több mint kielégítő mértékű fényáram produkálására képesek. Ezen eszközöket megfelelően méretezett mátrixba szervezve gyakorlatilag bármilyen világítástechnikai megoldás kifejleszthető, kezdve a zseblámpáktól egészen a kültéri világítótesteken át a megvilágított reklámtáblákig. A piacon ma elérhető meghajtó IC-k folyamatosan akár jóval nagyobb, mint 1 A áramerősség leadására is képesek, igazodva a legújabb nagy fényerejű fehér LED-ek követelményeihez, képességeihez. Mivel a meghajtó áram alapvetően meghatározza a LED-ek fénykimenetét, a LED-mátrix minden elemének ugyanakkora és állandó meghajtóáramra van szüksége ahhoz, hogy egyenletesen magas fényerejű megvilágítással rendelkezzen az alkalmazás.

Az egyenletes áramerősséget általában a LED-ek sorba kötésével biztosítják, amelynél azonban figyelembe kell venni a LED-ek feszültségesését is. Minden egyes LED a láncban kiveszi a maga részét a feszültségesésből, amelynek értéke átlagosan 3,4 V, azonban 2,5 és 4 V között változhat. A LED-láncra kapcsolt feszültségnek nagyobbnak kell lennie a láncban lévő LED-ek nyitóirányú feszültségének összegzett értékénél. A LED-gyártók olyan cellás rendszert használnak, amelynél a nyitóirányú feszültségekkel jobban lehet kalkulálni. A nyitóirányú feszültségi cella specifikálásával a termékrendelésnél a tervezőmérnökök a tápfeszültséget a lehető leghatékonyabbak tudják kihasználni, jóllehet ez a lehetőség növeli a költségeket, továbbá nem szükségszerűen garantált az adott celláról való üzemelés lehetősége.

Telepes üzemű alkalmazások
A sorosan kapcsolt LED-ek meghajtásához szükséges lehet feszültségnövelő konverter alkalmazása olyan alkalmazásokban, mint zseblámpák vagy hordozható, LED-es képernyő háttérvilágítású elektronikus eszközök. Ugyanakkor az olyan alkalmazásoknál, ahol nagyságrendekkel több LED-re lehet szükség (pl. hirdetőtáblák), a meghajtónak kb. 40 V feszültség leadására is képesnek kell lennie. Alternatív lehetőséget jelent az egy vagy több darab, többcsatornás meghajtó IC használata. Ilyen konfigurációkban a csatornák közötti áramillesztés nagyon lényeges az egyenletes fényerősség biztosítása végett. A legújabb többkimenetű meghajtók például képesek erre, jóval a legújabb LED-ek toleranciáján belül.

Sok tervező aggodalmait fejezte ki amiatt, hogy a kisméretű és nagy hatásfokú LED-es világítás mennyire életképes az alacsony üzemi feszültségű, telepes táplálású mobil eszközökben. Egy kétcellás telep feszültsége például 1,8 … 2,5 V nikkel-kadmium vagy nikkel-metálhidrid, illetve akár 3 V alkáli technológiás cellák esetén. Egy olyan meghajtó IC, mint például a Zetex cég TXSC310 típusjelű, konstans áramú feszültségnövelő konvertere, minden nehézség nélkül használható a kisfeszültségű telepek kimenetének felkonvertálására és akár 3,4 V nyitófeszültségű fehér LED meghajtására. A mindössze 0,8 V bemenetről is működőképes meghajtó a telep feszültségének csökkenésével is képes konstans árammal táplálni a LED-et. A ZXSC310 hasznos a zseblámpás vagy kisméretű, hordozható eszközök háttérvilágítási alkalmazásaiban is. Az áramkör egyetlen kivezetésén keresztül vezérelhető normál, vagy 5 µA nyugalmi áramú üzemmódba, továbbá PWM jelre köthető a LED fényének tompítására is.

A National Semiconductor vállalat LM3410 típusjelű áramköre egy újabb példa a kisfeszültségű eszközökhöz használható feszültségnövelő konverterre. Az áramkör 2,7 … 5,5 V bemenetet 3 … 24 V kimenetre tudja felkonvertálni, amelynek elsősorban nagyobb háttérvilágítási alkalmazásokban lehet hasznát venni.

Image Image
1. ábra. Feszültségnövelő konverterrel akár 10 teljesítmény LED is meghajtható
Az elektromos hálózatról működő alkalmazásokra áttérve elmondhatjuk, hogy a kisfeszültségű, beltéri világításra tervezett halogénlámpák feszültségnövelő meghajtók alkalmazásával egyszerűen kiválthatók LED-es változatra. A 18 V feszültségű bemenetet is kezelő áramkörök, mint például a Texas Instruments-féle TPS61160/1 a standard halogénlámpák 12 V egyenfeszültségét egyszerűen konvertálja akár 6 … 10 LED-ből álló mátrixokhoz szükséges feszültségre. Az 1. ábra a TPS61161 áramkört mutatja, amelyben integrált 40 V/0,7 A paraméterű, n-csatornás MOSFET kapcsoló működik, akár 10 LED meghajtására elegendő energiával. A fénytompítást vezérlő csatlakozás használható egyvezetékes digitális interfészként vagy PWM bemenetként is.

Feszültségcsökkentő konverterek LED-meghajtásra
Az általános célú világítási alkalmazásokra tervezett meghajtók többségét általában nagyobb egyenfeszültségű működésre optimalizálják, amelyet általában a hálózati váltakozó feszültség 5 … 30(+) V-ra konvertálásával valósítanak meg. A National Semiconductor LM3406 típusszámú feszültségcsökkentő szabályozója például 6 … 32 V feszültségtartománnyal és folyamatosan fenntarthatóan akár 1,5 A nyitóirányú árammal rendelkezik.
Image Image
2. ábra. Konstans áramú LED-vezérlés feszültségcsökkentő konverterrel
A 2. ábra egy tipikus alkalmazási áramkört illusztrál, amelyben külső ellenállással állították be a LED-áramot, és dedikált bemeneti csatlakozási ponttal rendelkezik a PWM fénytompítási célra.

A Zetex ZXLD1350 egy hasonló jellemzőkkel rendelkező feszültségcsökkentő szabályozó 7 … 30 V bemenettel és 350 mA LED-árammal. A külső csatlakozási pont használható áramvezérlésre, továbbá fénytompításhoz PWM jel fogadására is képes. Egyszerű egyenfeszültséggel a kimenet a külső érzékelő ellenállással meghatározott érték fölé vagy alá is vihető.
Image Image
3. ábra. Kisfeszültségű halogénlámpa közvetlen kiváltása step-down LED-meghajtó IC-vel
Az 1. ábra feszültségnövelő szabályozójával szemben a 3. ábra egy feszültségcsökkentő szabályozós konfigurációt mutat három darab 1 W teljesítményű LED-del, kisfeszültségű halogénlámpák felváltására. Az áramkör integrált hidas egyenirányítót és flyback diódát is tartalmaz, amely elfér egy standard MR16-os izzólámpa csatlakozórészében, közvetlen 12 V váltakozó feszültségű táplálást lehetővé téve.

Többcsatornás és többáramkörös meghajtás
A feszültségcsökkentő szabályozós topológiával a meghajtható LED-ek számát a maximális kimeneti feszültség határozza meg, amely nem haladhatja meg a bemeneti feszültséget. A nagyméretű LED-mátrixokhoz (például hirdetőtáblás vagy színpadi megvilágítási alkalmazásokban) több meghajtóra lehet szükség, amelyek mindegyike egy-egy LED-sort hajthat meg.

Alternatív lehetőség, ha többcsatornás meghajtót használunk. A TI TLC5917 például egy 8-csatornás meghajtó, amely csatornánként 120 mA stabil leadására képes. Az áramkör összesen nyolc szabályozott porttal rendelkezik, amelyek akár 17 V-on is működhetnek. A kimeneti áram csatornaközti toleranciája kisebb, mint ±3%, így a konfiguráció a különböző LED-láncok között is egyenletes fényerősségű világításra képes. Továbbá, az IC-k közötti, ±6%-nál kisebb pontosság eredményeképpen még több TLC5917-es meghajtó IC használata esetén sem kell lemondanunk az egyenletes fényerősségről adott esetben egy alkalmazáson belül. A megszakadt terhelés, rövidre zárt terhelés vagy túlhevülés elleni védelemmel is rendelkező meghajtó IC kifinomult hibakezelésre is képes.

A teljesítmény LED-ek egyre erősebb világítástechnikai térnyerésének köszönhetően további meghajtóáramköri megoldások felbukkanására lehet a közeljövőben számítani, amelyek még nagyobb áramú meghajtást, még egyszerűbb vezérlést fognak biztosítani, és még nagyobb szabadságot adnak a tervezőknek az optimális tulajdonságú és számú LED-et tartalmazó világítástechnikai rendszerek fejlesztésében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény