FőoldalArchívumIntelligens LED-meghajtás PIC10F mikrovezérlőkkel
2008. november 04., kedd ::

Intelligens LED-meghajtás PIC10F mikrovezérlőkkel

Az egyre népszerűbb teljesítmény-LED-ek betervezésénél a konstans áram biztosítása mellett általában felmerül a fényerő-szabályozás és a túlmelegedés elleni védelem igénye is.Ezekre és egyéb extra funkciók megvalósítására ideális megoldást kínálnak a PIC10F mikrovezérlő-család tagjai. Kis méretük és alacsony áruk ideálissá teszik őket az említett feladatok ellátására.


LED világítási megoldások

A LED-es alkalmazások kihasználhatják a mikrovezérlők intelligenciáját. A mikrokontroller számos feladat elvégzésére képes: felhasználói interfész, kommunikáció, telepfeszültség- monitorozás és hőmérséklet-figyelés.
Az alkalmazás intelligenciával való felruházása nem kell, hogy komplikált, helyfaló vagy drága legyen. A Microchip PIC10F-családjának egyik fő tulajdonsága a 6-lábú SOT-23 tokozás. Az oszcillátort és a resetáramkört beépítve tartalmazza az eszköz, így a tápoldal és a föld csatlakoztatása után a fennmaradó 4 I/O láb bármire felprogramozható. Ilyen egyszerű az egész.
A PIC10F lábai digitális vagy analóg portként is használhatók. A PIC10F-családban két eszköz analóg komparátorral rendelkezik, míg kettő 8 bites A/D konverterrel. Mindössze 33 assembly-utasítást kell megtanulni eme parányi eszközök programozásához. C-fordító is létezik a PIC10F-családhoz, ha a magas-szintű programozási nyelveket részesítenénk előnyben.
Egyik lehetséges alkalmazási terület a LED-ek fényerőszabályozása. A teljesítmény-LED-ek fénye a meghajtóárammal is szabályozható, azonban ez nem a leghatékonyabb fényerő-szabályozási módszer. A teljesítmény-LED-ek a javasolt maximális meghajtóáramnál adják a legnagyobb hatásfokot. Jobb hatásfokú fényerő-szabályozás érhető el a LED ki-be kapcsolásával egy kisfrekvenciás PWM-jel segítségével. A jelet az SMPS vezérlő áramkör engedélyezőbemenetére kell csatlakoztatni, így a LED mindig a maximális árammal lesz meghajtva a bekapcsolt periódusokban.

Image Image
Image Image
Az MCP1650 Multiple White LED Demo Board (MCP1650DM-LED2) és a MCP1650 3W White LED Demo Board (MCP1650DM-LED1) panelok mindegyikét 6-lábú PIC10F20X mikrokontroller vezérli. A PIC10F206 eszköz a felhasználó által működtetett gombnak megfelelően generálja a PWM vezérlőjelet az SMPS áramkör számára. A PIC10F206 típus rendelkezik belső oszcillátor- és resetáramkörrel, így nincs szükség további külső áramkörre, és képes a fényerőszabályozás linearizálására vagy a telepfeszültség monitorozására ezekben az alkalmazásokban.
Akit részletesebben érdekel a témakör, a "Teljesítmény LED-ek a világítástechnikában" tanfolyamon bővítheti ez irányú ismereteit.
Image Image

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény