FőoldalArchívumRomániai vállalkozó átalakíthatja a magyar távközlési piacot
2008. október 13., hétfő ::

Romániai vállalkozó átalakíthatja a magyar távközlési piacot

Két nagy és egy kicsi - madártávlatból így néz ki ma a magyar vezetékes távközlési piac. A liberalizáció nyomán létrejött kicsi, regionális szolgáltatókból mára csak egy maradt meg önállónak: a UPC által tulajdonolt Monortel.Az elmúlt évben lezajlott felvásárlások nyomán pedig az Invitel felzárkózott másodiknak a Magyar Telekom mögé.


Ugyanakkor arról hallani, hogy a dán TDC távközlési cég eladja az Invitelben lévő csaknem kétharmados részesedését. Sajtóhírek szerint a több mint egymillió előfizetőt magénak tudható társaság többségi tulajdonrészéért egy amerikai kockázatitőke-társaság (Mid Europa Partners) mellett a Pannont tulajdonló Telenor, valamint egy titokzatos nagyváradi vállalkozó, Teszári Zoltán DigiTV-jének romániai anyavállalata szállt versenybe.
Nem túl gyakori még Európa boldogabbik részén sem, hogy az egykori monopolszolgáltató mellett jelentős piaci potenciállal rendelkező alternatív cég is ki tudjon fejlődni és eredményesen versenyezzen a másik cég szolgáltatási területén. Ezért lehet a befektetők számára vonzó célpont a magyar vezetékes telefónia, még akkor is, ha a mobilok térhódítása miatt világszerte évek óta zsugorodik a vezetékes telefonok piaca. Nem csak a mobilok jelentik azonban a vezetékes telefonszolgáltatók számára a kihívást. Magyarországon európai viszonylatban is magas a kábeltévé-ellátottság, a szolgáltatók számára adott a lehetőség, hogy a kábeltévé vezetékein olcsó telefonálási lehetőségeket kínáljanak egy széles réteg számára. A telefontársaságok válaszul bemerészkedtek a tévészolgáltatás területére: mind a Magyar Telekom, mind az Invitel elindította a webes alapú tévéelérését, az IPTV-t. Ám a várt boom egyelőre elmaradt: a korábban 2008-ra remélt több százezer előfizető helyett mindössze néhány tízezren éltek eddig az IPTV nyújtotta lehetőséggel.
A harmadikként említett lehetséges felvásárló cég a Romania Cable Systems and Romania Data Systems (RCS&RDS), amely DigiTV néven elsősorban műholdas és kábeltévé szolgáltatással már jelen van Magyarországon. A DigiTV agresszív fellépésével és a korábbi szolgáltatókhoz képest rendkívül kedvező áraival megjelenéskor rögtön kimutatta oroszlánkörmeit. Bár szolgáltatásait sokan minőségi kritikával illetik, mégis sikerült két év alatt négyszázezer előfizetőt magához csábítania, amivel erős árversenyre késztette a versenytársakat. A fapados tévészolgáltatóként is emlegetett DigiTV a saját rendszerén is nyújt internet- és telefonszolgáltatást. Azzal azonban, hogy bejelentkezett az Invitelre, hatalmas optikaikábel-rendszerrel és a 1,1 millió előfizetővel bővíthetné magyarországi érdekeltségeit.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény