FőoldalArchívumÚj, UNI/O memóriacsalád
2008. október 07., kedd ::

Új, UNI/O memóriacsalád

Az új, 10 taggal induló soros EEPROM család a Microchip szabadalmaztatott UNI/O™ memória eszköz protokolljára épül.A 11xx010, 11xx020, 11xx040, 11xx080 és 11xx160 típusok az első egyvezetékes EEPROM eszközök, amelyek 10 kHz és 100 kHz között bármilyen adatsebességre képesek.


Ezek az első 1 Kibit, 2 Kibit, 4 Kibit, 8 Kibit ill. 16 Kibit kapacitású EEPROM-ok, amelyek, egy miniatűr, 3 lábú SOT-23 tokozással készülnek (természetesen további tokozási változatokban is elérhetők). A kedvező tulajdonságok és a kis helyigényű tokozás erős kombinációjának köszönhetően, ezek az eszközök és maga a buszrendszer, jól pozícionáltan segíti a mérnököket a méret- és költségcsökkentésben.
AZ UNI/O busz és EEPROM memóriák kifejlesztése válasz a piaci trendekre, melyek az egyre kisebb termékek és egyre nagyobb funkcionalitás felé mutatnak. Az új busznak mindössze egyetlen I/O portra van szüksége az EEPROM és a mikrovezérlő közötti kommunikációhoz. Ennek eredményeként, akár kisebb mikrovezérlő is használható, amely csökkenti a rendszer teljes méretét.
Az UNI/O memóriák kis mérete és a lehető legkisebb I/O igénye nem jelenti egyszerűbb technológiák használatát. Ezek az eszközök olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek korábban csak nagyobb, vagy drágább memóriák sajátja volt. Ilyen jellemző a státusz regiszter, a szoftveres írásvédelem a memória negyedére, felére vagy teljes egészére, a zajszűrés és a robosztus ESD védelem a nagyobb megbízhatóság végett.
Mivel a soros kommunikáció sebessége 10 kHz és 100 kHz között változhat, ezért a legtöbb, mikrovezérlő által használ órajel is támogatott. Az adatsebesség menet közben is változtatható. Az új UNI/O memóriák kipróbálása nagyon egyszerű, mivel 8 lábú tokozásban is elérhetők, amelyek a szabványos I2C™ vagy SPI buszos EEPROM-ok helyére is beilleszthetők.
Ez azt jelenti, hogy a meglévő hardverkörnyezetben lehet az eszközöket tesztelni az elérhető UNI/O szoftverrel. Az UNI/O memóriák fő alkalmazási területei a hordozható és telepes alkalmazások. Néhány példa: járműelektronika (légzsák, szenzorok és blokkolásgátló); orvosi elektronika (cukor tesztcsík kalibráció és mindenféle páciensmonitorozó rendszerek); konzumer elektronika (nyomtató patronok, újratölthető telepek és PC kártyák); ipari elektronika (hordozható műszerek és adatrögzítők) valamint számos más terület.

Image Image
Az UNI/O memóriákat az új MPLAB® Starter Kit for Serial Memory Products (DV243003) és az MPLAB PM3 univerzális programozó (DV007004) is támogatja. Az MPLAB® Starter Kit for Serial Memory Products soros EEPROM fejlesztőeszköz a memóriák programozásán, kiolvasásán, szerkesztésén, fájlba mentésén és ellenőrzésén kívül képes az eszköz életciklusának naplózására is. Az USB kapcsolatnak köszönhetően az eszköz működése gyors és nem igényel külön tápellátást.
A PIC mikrovezérlőkhöz készült UNI/O szoftvertámogatás ingyenesen letölthető a www.microchip.com oldalról. A közeljövőben egyéb népszerű processzorokhoz is elérhető lesz kezelőszoftver.
Az 1 Kibit-től 16 Kibit-ig terjedő kapacitású memóriák két verzióban készülnek: a 11LCxx0 változatok 2,5 V és 5,5 V között működnek, míg a 11AAxx0 változatok 1,8 … 5,5 V tartományban. Az összes 11xx010, 11xx020, 11xx040, 11xx080 és 11xx160 típusok 3 lábú SOT-23 tokozásban, 8 lábú PDIP, MSOP, SOIC és 2×3 mm-es TDFN tokozásban rendelhetők.

További információk

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény