FőoldalArchívumKötelező a hulladék elem és akkumulátor visszavétele a kereskedőtől
2008. október 02., csütörtök ::

Kötelező a hulladék elem és akkumulátor visszavétele a kereskedőtől

Szeptember 26-án lépett hatályba a 181/2008 (VII. 8.) számú Kormány rendelet, amely az elemek és akkumulátorok visszavételi kötelezettségét a gyártóra terheli.(Figyelem! Az EU-s szóhasználat szerint gyártó az, aki az értékesítési módszertől függetlenül elemet vagy akkumulátort először hoz üzletszerűen forgalomba. Ide tartozik a termék importálója is!) A rendelet kimondja, hogy a visszavételért a gyártó nem követelhet ellenszolgáltatást, viszont díjat fizethet a visszavétel ösztönzésére. A visszavételi arányt egy – a rendelet mellékletében szereplő – képlettel kell kiszámítani. A gyártó feladata a visszavett hulladék kezelése is.


A rendelet a kereskedő átvételi kötelezettségét a gyártóval kötött megállapodás létéhez köti. Ha a kereskedő begyűjti az elhasználódott elemeket, akkumulátorokat, akkor az átvételt nem kötheti új termék vásárlásához. A gyártónak vagyoni biztosítékot kell letennie a begyűjtési, kezelési kötelezettségi feladatának biztosítására. Ez alól csak akkor mentesül, ha koordináló szervezetet vesz igénybe. A biztosíték mértéke kilogrammonként ezer forint. A vagyoni biztosíték lehet biztosítói vagy banki garancia, készfizető kezesség, bankban elhelyezett zárolt pénzösszeg, vagy pedig biztosítási szerződés.
A gyártónak részletes fogyasztói tájékoztatást kell adnia, egyebek mellett a kereskedői ingyenes átvételi kötelezettségről. Ugyanakkor a gyártónak a fogyasztókat az országos sajtón keresztül évente kétszer tájékoztatnia kell. Ezt más gyártóval együtt, illetve szakmai szövetség útján is megteheti. A gyártó a visszavételi kötelezettségét átvevőre, vagy kezelést koordináló szervezetre ruházhatja át. Ezeket a megállapodásokat az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség hagyja jóvá.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény