FőoldalArchívumÍgéretes, új technológiák és alkalmazások a National Instruments új LabVIEW 2009 fejlesztőrendszerének célkeresztjében
2009. október 01., csütörtök ::

Ígéretes, új technológiák és alkalmazások a National Instruments új LabVIEW 2009 fejlesztőrendszerének célkeresztjében

A szoftver új verziója serkenti az innovatív gondolkodást, egyszerűsíti a párhuzamos programozást, az elosztott vezeték nélküli érzékelőhálózatok kezelését, a nagyfrekvenciás tesztelést és a valós idejű számításokat

A National Instruments bejelentette a LabVIEW 2009 megjelenését, a vezérlő-, teszt- és beágyazott rendszerek fejlesztésére alkalmas grafikus rendszertervező szoftverplatform legújabb változatát. A LabVIEW az új virtualizációs technológiának köszönhetően csökkenti a párhuzamos hardver-architektúrák fejlesztési nehézségeit. A virtualizációs technológia még jobban előtérbe helyezi a többmagos rendszerek előnyeit, valamint az új IP-knek köszönhetően tovább erősíti az FPGA-tervezést. A LabVIEW legújabb változata lehetővé teszi a programkódok letöltését vezeték nélküli érzékelőhálózatok végpontjaira, ezáltal segítve az intelligens ipari mérő- és monitorozórendszerek létrehozását. Ezenkívül a tesztelést elősegítő új megoldásokat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik többféle vezeték nélküli szabvány, mint például WLAN, WiMAX, GPS, MIMO közös hardverplatformon történő tesztelését. A LabVIEW 2009 a matematikai algoritmusok tervezését, valamint ezek valós idejű hardverre való telepítését még hatékonyabbá teszi a valós idejű számítások leegyszerűsítése eredményeképpen.
"Napjaink kihívásokkal terhes gazdasági környezetében a mérnököktől és kutatóktól elvárják, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával, rövidebb idő alatt fejezzék be projektjeiket - mondja Dr. James Truchard, a National Instruments elnöke, ügyvezetője és társalapítója. - Az infrastruktúra, a környezetmonitorozás, az orvosi kutatások, valamint a rendszertervezés és -tesztelés területén folyó befektetésekből kibontakozó új lehetőségekkel élve a LabVIEW 2009 fejlesztését a kulcstechnológiákra - mint például többmagos processzorokra, FPGA-kra, vezeték nélküli megoldásokra és valós idejű matematikai számításokra - összpontosítottuk, tovább fokozva ezzel is az innovatív gondolkodást ezeken a területeken."

Az új FPGA-tulajdonságok nyújtotta előnyök kiaknázása
Miközben a virtualizáció a párhuzamos rendszerek tervezésének egy újfajta módját vezeti be, a LabVIEW 2009 a már ismert párhuzamos tervezési technológiák - többmagos programozás, FPGA-alapú fejlesztés - területén is erősített. A LabVIEW 2009-ben egy új párhuzamos for-ciklus szerkezet jelenik meg, amely - a folyamat végrehajtási sebességének növelése érdekében - automatikusan szétosztja a ciklus lépéseit a processzormagok között. A LabVIEW az FPGA-programozást is egyszerűsíti, a kódlefordítás-visszajelzéssel (compile feedback) és a kritikus útvonalat felderítő szolgáltatásokkal korán felbecsülhetjük az FPGA erőforrásigényét, valamint könnyebben megtalálhatjuk az időzítési hibákat. Továbbá az új, egyszerűsített és hatékonyabbá tett FPGA IP nagyobb számítási sebességet és jobb jelfeldolgozási tulajdonságokat biztosít. A LabVIEW 2009 beágyazott érzékelőkkel való kommunikációt megvalósító FPGA IP-ket, nagy sebességgel végrehajtódó matematikai függvényeket és HDL-kódok FPGA-ba importálását megvalósító, komponens szintű IP-k (CLIP, component level IP) továbbfejlesztett változatait is tartalmazza. A LabVIEW 2009 segítségével az NI 9144 típusú, C-sorozatú modulok részére készült bővítőkeret egy LabVIEW FPGA eszközzé válik, amely elosztott I/O-rendszerként felhasználói ütemezésű és időkritikus folyamatokat tud futtatni. Nagy sebességű, MHz-tartományban futó, FPGA számításokkal a felhasználók ultra nagy sebességű vezérlést, jelfeldolgozást és digitális protokollokhoz való illesztést tudnak megvalósítani.

Intelligens, vezeték nélküli érzékelő-hálózatok kiépítése

A vezeték nélküli érzékelőhálózatok (WSN, wireless sensor network) lehetővé teszik elosztott mérőrendszerek nagy kiterjedésű rendszerekben való létrehozását. A WSN használatával a mérnökök és tudósok hatékonyabban tudnak analizálni mindent, a környezetvédelmet érintő alkalmazásoktól kezdve - mint például az esőerdők és folyamdeltákról begyűjtött adatok - az épületek és hidak állapotáig. A LabVIEW kényelmes "drag & drop" programozási környezetben képes az új NI WSN-környezet konfigurálására, támogatja az analízist, valamint az adatok továbbítását más rendszerekbe, további elemzés és megjelenítés céljából. A LabVIEW Wireless Sensor Network Module Pioneer eszköz felhasználásával a felhasználók egyedileg programozhatják az NI WSN végpontjait, megnövelve a végponton a telepélettartamot, javítva az adatgyűjtés minőségét, és létrehozhatnak felhasználói illesztőfelületeket.

Idő és erőforrások megtakarítása a digitális prototípus-készítés segítségével
A National Instruments együttműködött a SolidWorks-szel - vezető géptervező cég - egy mechatronikai eszköz fejlesztésén, ami segíti a gépész- és vezérléstechnikai szakemberek együttműködését, ezzel is csökkentve a géptervezés költségét és kockázatait. A LabVIEW 2009 NI SoftMotion moduljának és a SolidWorks 3D CAD szoftvernek a tökéletes összekapcsolása egy digitális prototípus-készítéshez ideális tervezőkörnyezetet eredményezett. Kiváló eszköz a mérnökök és fejlesztők számára, hogy a valódi prototípus elkészítése előtt tudják tervezni, optimalizálni, validálni és megjeleníteni az elképzelt gép- és mozgásvezérlő rendszer való világbeli tulajdonságait. A digitális prototípus nemcsak a jövendőbeli gép kinézetét, hanem a mozgását és működését is bemutatja.

Még több vezeték nélküli eszköz és szabvány tesztelése

A LabVIEW felhasználásával, szoftveresen megvalósított eszközökkel a mérnökök és kutatók ugyanabban a mérési környezetben tudják megvalósítani bármilyen modulációs séma vagy protokollszabvány megfigyelését és elemzését, egyedi, protokollokhoz dedikált teszthardverek használata helyett. Az új, LabVIEW-hoz tartozó NI WLAN Measurements Suite garantáltan megfelel az IEEE 802.11 a/b/g szabványoknak és a hagyományos teszthardvereknél ötször gyorsabban hajtja végre a méréseket. A WLAN Measurement Suite mellett a LabVIEW WiMAX, GPS és MIMO megoldásai lehetővé teszik további vezeték nélküli szabványok tesztelését az NI Modular Instruments eszközökkel.

Valós idejű számításokat végző algoritmusok feltöltése beágyazott hardverekre
A LabVIEW-ban rendelkezésre álló beépített matematikai könyvtár több mint 1000 függvényt tartalmaz, az egyszerű egylépéses jelfeldolgozástól a magas szintű, konfigurációalapú megoldásokig, amelyek mindegyike könnyedén feltölthető valós idejű beágyazott eszközökre. A LabVIEW MathScript RT Modul segítségével a LabVIEW 2009 tovább terjeszkedik a valós idejű számítások területén. A modul szövegalapú matematikai eszközöket használó mérnökök és kutatók számára determinisztikus operációs rendszerekben futtatható algoritmuscsomagot tartalmaz, és lehetővé teszi a felhasználóknak a saját meglévő .m fájljaik felhasználását is. Ehhez interaktív felhasználói és valódi I/O felületet biztosít. Ezek a felhasználói elemek - a gyorsabb prototípus-készítés érdekében - egyszerűen telepíthetők valós idejű hardverkörnyezetbe. A matematikai algoritmusok valós idejű beágyazott környezetbe való telepítésének leegyszerűsítésével a LabVIEW 2009 nagy segítséget nyújthat orvosi eszközök tervezőinek, géptervezőknek, valamint független rendszerek tervezőinek a piacra jutás idejének csökkentésében.

A párhuzamos rendszerek tervezésének továbbfejlesztése
A virtualizációs technológia lehetővé teszi több operációs rendszernek ugyanazon a többmagos rendszeren való futtatását, a még hatékonyabb rendszerek építése érdekében. Az új NI Real-Time Hypervisor szoftver a LabVIEW Real-Time Modul erejét az általános célú operációs rendszerek képességeivel ötvözi, annak érdekében, hogy csökkenjen a rendszer ára és mérete. Ezzel a szoftverrel a felhasználók egy Windows XP és egy LabVIEW Real-Time operációs rendszert is tudnak egymás mellett futtatni ugyanazon vezérlőn, megosztva a processzormagokat a két operációs rendszer között a rendszer erőforrásainak minél hatékonyabb kihasználása érdekében. A Real-Time Hypervisor két- és négymagos NI PXI vezérlőkön, valamint a NI Industrial Controller nevű vezérlőn is működik.

További információk
Mostantól az NI éves frissítési ciklust alkalmaz a LabVIEW termékekre. A verzió neve a kibocsátás évét is tartalmazza. Az éves kibocsátási ciklus a felhasználók számára könnyebbé teszi a verziókövetést, egyszerűsödik a frissítési folyamat, világosabbá válik, hogy az új verziókban milyen új tulajdonságok és stabilitást növelő javítások jelennek meg.
Az olvasók, akik többet szeretnének megtudni a LabVIEW 2009 rendszerről, látogassák meg a www.ni.com/labview/whatsnew oldalt, ahol a szoftver próbaváltozata is letölthető! A LabVIEW karbantartási és támogatási program tagjai automatikusan meg fogják kapni a LabVIEW 2009-et postán, vagy letölthetik az új verziót a National Instruments Services Resource Center honlapjáról: www.ni.com/src. Azok a felhasználók, akik a teljes cégre kiterjedő licence-megállapodással rendelkeznek (VLA, Volume License Agreement), lépjenek kapcsolatba a VLA-kapcsolattartójukkal a rájuk vonatkozó telepítési útmutató megismerése érdekében!

A National Insrumentsről
A National Instruments (www.ni.com) átalakítja a mérnökök és tudósok rendszertervezési, prototípus-készítési és -fejlesztési módszereit a mérési, automatizálási és beágyazott alkalmazások vonatkozásában. A National Instruments magas minőségi követelményeket kielégítő, azonnal használható, hatékony szoftverekkel - mint például a LabVIEW - és költséghatékony, moduláris hardvereszközökkel támogatja a felhasználókat. A cég világszerte több mint 30000 különböző cégnek forgalmaz, amelyek közül egy sem képvisel 3%-nál nagyobb részarányt a bevételből, valamint egyik iparág sem részesedik 15%-nál nagyobb arányban a bevételből. Az austini (Texas állambeli) székhelyű NI több mint 5000 főt foglalkoztat és közel 40 országban van közvetlenül jelen. A FORTUNE folyóirat az elmúlt tíz évben az NI-t a 100 legjobb amerikai munkahely közé sorolta.

Kapcsolódó cikkek

A National Instruments bemutatja 16 új, X sorozatú PCI Express és PXI Express alapú adatgyűjtő eszközét

A National Instruments bemutatja új, vezeték nélküli, érzékelőhálózat platformját

Ígéretes új technológiák és alkalmazások az NI új LabVIEW 2009 fejlesztőrendszerének célkeresztjében

Egyszerűsített műszervezérlés National Instruments műszerdriverekkel

Új rendszer-identifikációs modul a LabVIEW programhoz

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény