FőoldalÜzletA Huawei bálnákat ment MI és deep learning alkalmazásával
2023. szeptember 13., szerda ::

A Huawei bálnákat ment MI és deep learning alkalmazásával

Írország déli partjainál intelligens riasztó- és akusztikai adatgyűjtő rendszert építettek ki

Számos tengeri élőlényre van negatív hatással, és veszélybe sodorhatja a bálnák fennmaradását a jelentős zajszennyezéssel járó hajóforgalom – derült ki az ír Óceánkutatási és Természetvédelmi Szövetség (Ocean Research and Conservation Association, ORCA) és a Huawei által indított Smart Whale Sounds projekt legújabb kutatásából. A kutatás eredményeit az OceanTech Summit keretében ismertették Baltimore-ban. A projekt a Rainforest Connection (RFCx) nonprofit szervezettel partnerségben 2021 márciusában indult, a kezdeményezést a Huawei írországi leányvállalata támogatja TECH4ALL programja keretében. Ez az első valós idejű bioakusztikai kutatás Írországban. Az előzetes elemzések arra engednek következtetni, hogy Írország déli partja a cetfélék (bálnák és delfinek) forró pontja – a cetfélék az Írországban élő állatok közel felét, és a Földön élő állatok egyharmadát teszik ki.

A kutatás megállapította, hogy a Kelta-tengeren található hajózási útvonalak jelentős zajszennyezést okoznak a tengeri környezetben, és ezzel veszélyeztethetik a tengeri élővilágot. Az óceánzaj – a fókáktól a halakon át a tintahalakig – számos tengeri élőlényre lehet negatív hatással, és nem utolsósorban veszélybe sodorhatja a bálnák fennmaradását is.

Emer Keaveney, az ORCA Ireland társalapítója és ügyvezető igazgatója elmondta: „Vizeinken a hajózásból és más emberi tevékenységekből származó zaj rendkívül káros hatással lehet a tengeri élővilágra, többek között a bálnákra és a delfinekre. A hajózaj – például a konténerhajó halk zümmögése –, elfedheti a bálnák hívását, befolyásolhatja az állatok kommunikációját és fontos életeseményeiket, amilyen például az összehangolt etetés, vagy fontos élőhelyeik elhagyására késztetheti az állatokat. A legújabb technológiai fejlesztések egyre több lehetőséget kínálnak az innovációk jótékony felhasználására, és arra, hogy általuk jobban megérthessük a természet világát. Ennek elérése érdekében a Huawei felhőtárhelyét és számítási kapacitásait használjuk, gépi tanulással párosítva, így automatizáljuk a vadon élő állatok megfigyelését a tengerek megőrzése érdekében.”

A Huawei világszerte több mint 25 környezetvédelmi, úgynevezett TECH4ALL projektet finanszíroz és támogat technológiával, ezeken keresztül érzékelteti a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. A Huawei írországi programjának segítségével a Smart Whale Sounds projekt arra törekszik, hogy – mesterséges intelligencia és deep learning algoritmusok segítségével – megvizsgálja, milyen hatást gyakorol a cetekre, például a bálnákra, delfinekre és más tengeri állatokra a hajóforgalom, és intelligens riasztási rendszert alakítson ki. A valós idejű, több fajra kiterjedő észlelési, illetve akusztikai adatgyűjtő rendszer képes arra, hogy valós idejű értesítéseket küldjön az elhaladó hajóknak azokon a területeken, ahol bálnák tartózkodnak, így segítve a tengeri forgalom és az élővilág zavartalanabb együttélését. Az új rendszer hozzájárulhat ahhoz is, hogy minimálisra csökkentsék az építkezések tengeri élővilágra gyakorolt hatását kulcsfontosságú tengeri infrastruktúrák, például tengeri megújulóenergia-létesítmények tervezésekor.

Luke McDonnell, a Huawei Írország PR igazgatója hangsúlyozta: „A Huawei felhőtechnológiájának használatával az adatokat valós időben lehetett továbbítani a kutatóknak, anélkül, hogy az adatgyűjtő felszerelést kiemeltük volna a tengerből, ami hosszú késésekhez vezetne, és fennállna a károsodás vagy adatvesztés veszélye. A Huawei szerint mindenkinek egyaránt részesülnie kell a digitális világ előnyeiből, ezért helyezzük a digitális integrációt üzleti tevékenységünk középpontjába. A digitális technológiák – a mesterséges intelligencia, a felhő és az 5G – a környezetvédelem mellett számos más területen is kulcsszerepet játszanak, gyorsan adaptálhatók és széles körben alkalmazzák a különböző iparágakban. Ez elősegíti a digitális átalakulást és a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, valamint kézzelfogható előnyöket hoz a társadalom egésze számára.”

Luis Neves, a Globális Fenntarthatósági Kezdeményezés (Global Enabling Sustainability Initiative, GeSI) vezérigazgatója hozzátette: „Az óceánok hangjának rögzítése, valamint a mesterséges intelligencia és az adatelemzés erejének kihasználása kiemelkedően fontos a tengeri ökológia és a hozzá kapcsolódó veszélyek közötti összetett kölcsönhatások jobb megértéséhez. Ez a törekvés nemcsak elősegíti a nyilvánosság szélesebb körű bevonását, hanem megerősíti a védelmi kezdeményezések hatékonyságát is, így végső soron hozzájárul a tengeri fajok fennmaradásához és jólétéhez."

Forrás: Huawei

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény