FőoldalÜzletA gödi Samsung leelőzte a Mercedest
2023. június 13., kedd ::

A gödi Samsung leelőzte a Mercedest

2022-ben ők lettek Magyarország 2. legnagyobb árbevételű gyára

Áttekintve a feldolgozóipari cégek gazdálkodásának 2022.évi eredményeit azt láthatjuk, hogy tavaly a gödi Samsung akkumulátorgyár az előző évi számait több mint megduplázva, 1631 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. Ezzel ők lettek Magyarország második legnagyobb árbevételű, gyártóipari vállalkozása –leelőzték a kecskeméti Mercedest, az esztergomi Suzukit és a hatvani Bosch-gyárat is. Előttük már csak a győri Audi van.

A feldolgozóipari cégek között hosszú évek óta a győri Audinak van a legmagasabb forgalma. A második helyen sokáig a kecskeméti Mercedes állt, utánuk következett például a Bosch, a Suzuki vagy a Samsung (jászfényszarui) tévégyára. 2018 óta viszont meredeken emelkedik a Samsung gödi akkugyárának forgalma. Olyannyira, hogy tavaly letaszította a második helyről a kecskeméti Mercedest és a másik Samsung gyárat. A legnagyobb cégek ligájába a komáromi SK még nem került be (bár több mint megduplázta forgalmát), de a második, iváncsai gyáruk megnyitása révén ők is oda kerülhetnek.

A tendenciák alapján az akkumulátorok gyártása, összeszerelése – összvolumenét tekintve – lassan felzárkózik a járműgyártásához. Mint arról többször is cikkeztünk, a rendszerváltás óta a magyar ipar egyik húzóágazata a járműgyártás volt, amely önmagában körülbelül a GDP 4 százalékát adja, de beszállítói miatt a súlya ennél jóval nagyobb. A másik legfontosabb ipari ágazat pedig mindenkoron a KSH besorolása szerinti számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása volt. Ehhez külön adalék, hogy a KSH április adatai szerint szinte minden iparág termelése jelentősen csökkent, két jelentősebb kivétellel: ezek pedig a járműgyártás és az akkumulátorgyártás voltak.

Összességében, napjainkban a járműgyártás körülbelül a GDP 4 százalékát állítja elő, az akkumulátorgyártás aránya tavaly a GDP mintegy 1 százalékát adta. A már közzé tett beruházások megvalósulása esetén ez utóbbi érték rövid időn belül elérheti a 2, sőt akár a 3 százalékot is.

Forrás: www.ksh.hu
Kép: samsungsdi.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény