FőoldalÜzletA digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja
2023. június 05., hétfő ::

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

2030-ra hazánk az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozhat

A budapesti Huawei Tech4Value – ICT Day konferencián a kormányzat, az ipar, az egyetemi és tudományos élet meghatározó szereplői osztották meg tapasztalataikat a digitalizáció témájában.

Az iparágak digitális transzformációja nem pusztán lehetőség, hanem gazdasági-fenntarthatósági szükségszerűség és dedikált európai cél is. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ra az uniós vállalatok háromnegyedének aktívan kell alkalmaznia olyan fejlett technológiákat, mint a felhőszolgáltatás, a Big Data vagy a mesterséges intelligencia. A Huawei a világ vezető infokommunikációs vállalataként Magyarországon is számos technológiai megoldással és eszközzel segíti a vállalatok fenntartható digitális átalakulását.

A budapesti eseményen bemutatták a Huawei legújabb technológiáit – köztük zöld adatközpontot, okos egészségügyi és intelligens oktatási megoldásokat –, amelyek jelentősen hozzájárulnak a vállalatok és a közszolgáltatások fenntartható digitális transzformációjához.

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. Magyarország célja, hogy 2030-ra az Európai Unió legjobban teljesítő tíz országa közé lépjen előre a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei Tech4Value – ICT Day konferenciáján.

A digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szintjét tekintve Magyarország jelenleg az uniós átlag alatt szerepel, a digitalizáció mértéke alacsony a magyar vállalatok körében. A fejlett technológiák használata iparáganként eltérő képet mutat: miközben az Internet of Things – IoT alkalmazása egyes ágazatokban – például logisztika – EU átlag feletti, a többi között a mesterséges intelligencia használata terén a magyar vállalatok – a pénzügyi szektort kivéve – jelentősen elmaradnak az uniós tagországok átlagától. „A magas színvonalú hazai technológiai infrastruktúra gyors fejlődést tesz lehetővé összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával. Magyarország célja, hogy 2030-ra a tíz digitálisan legfejlettebb EU tagállam közé tartozzon. Ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei” – mondta előadásában a gazdaságfejlesztési miniszter.

„A magyar gazdaság egyik legfontosabb célkitűzése a digitalizáció” – hangsúlyozta felszólalásában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, és a nemzetközi Selyemút Kamara alelnöke hozzátette: „a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25%-át adja. A fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. Kína vezető szerepet játszik a high-tech forradalomban, a Huawei az MKIK tagjaként évek óta számos módon járul hozzá a magyar vállalatok digitális transzformációjához. A kamara eddig is és ezután támogatni fogja a KKV szektor felzárkózását és a fejlett technológiák használatának ösztönzését a digitalizáció minden területén.”

„Az IKT technológia azonban önmagában nem elegendő a hatásos társadalmi, gazdasági változtatásokhoz. A különböző együttműködések, a megoldások, az értékteremtés közös létrehozása és alkalmazása az, ami valódi változást hozhat” – hangsúlyozta Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. A gazdasági fejlődés új korszakát a digitalizáció és a karbonsemlegesség kombinációja diktálja. A Huawei, mint az egyik globálisan vezető infokommunikációs (IKT) megoldás szállító, ügyfeleivel és partnereivel együtt folyamatosan újít: mind több, környezetbarátabb infokommunikációs eszközt használ a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében és hozzájárul a modern, intelligens (smart) világ kialakításához.

Az eseményen többek között bemutatkozott a vállalat zöld adatközpont megoldása, amellyel jelentősen csökkenthető az egyre növekvő adatközpontok karbonlábnyoma. Becslések szerint naponta mintegy 2,5 kvintillió bájtnyi adat keletkezik, melynek jelentős részét hatalmas és rendkívül energiaigényes adatközpontokban tárolják. Globálisan 250 TWh-ra tehető az adatközpontok energiafogyasztása, ami a világ teljes áramfogyasztásának mintegy 1 százalékát teszi ki. Magyarországon az IT Business becslése szerint az összes adatközponti fogyasztás 3 és 5 TWh között lehet.

Bemutatkoztak a vállalat különféle közszolgáltatásokat fejlesztő digitális megoldásai is. A Huawei szerint az egészségügy digitalizációja olyan területeken hozhat átütő megoldást, mint a távoli diagnosztika vagy a betegfelügyelet, amely a többi között segít mérsékelni a hiányzó egészségügyi szakemberek okozta nehézségeket, ezáltal hatékonyabbá tenni a betegellátást. A Huawei Okos kórterem megoldása lehetővé teszi a különféle diagnosztikai eszközök és gépek hálózatba kötését, ezáltal az összes osztályon tartózkodó beteg létfontosságú értékeinek, vagy egy infúzió adatainak valós idejű megjelenítését és követését egy központi helyiségből, például egy nővérszobából. Az orvosok, ápolók így távolról is nyomon követhetik a beteg állapotát, láthatják, mikor szükséges cserélni az infúziót, vagy azonnal a helyszínre mehetnek, ha a páciens egészségügyi értékei ezt indokolják – jelentősen javítva ezzel a személyzet munkájának hatékonyságát.

A Huawei tárolási megoldása a patológusok munkáját – és az Európa szerte egyre égetőbb szakemberhiány mérséklését – is segíti azzal, hogy a leletek, vizsgálatok eredményei nemcsak helyben értékelhetők, hanem azonnal elérhetők a távolban dolgozó szakemberek számára is.

Az IKT technológia fejlődésével kitárultak a lehetőségek az oktatás digitalizációja előtt. A hagyományos oktatási módokkal egyre nehezebb fenntartani a diákok figyelmét, ezáltal csökken az tanítás hatékonysága. A Huawei intelligens tantermi és kampusz hálózati megoldásai magasabb szintre emelik a tanítást és a tanulást, egyszerű, akár távoli együttműködést biztosítanak a tanárok és a diákok számára, csökkentik az oktatási szakadékot. A Huawei Okos tanterem megoldásába integrált IdeaHub intelligens tábla fejlett együttműködési és kommunikációs funkciók széles skáláját ötvözi, az intelligens kézírás-felismeréstől, a nagy felbontású (HD) videokonferenciáig és a vezeték nélküli tartalommegosztásig. Eközben más technológiák olyan funkciókat tesznek lehetővé, mint például a tanár által készített jegyzetek automatikus átvitele a diákokhoz az órák alatt.

A Huawei HybridLearning megoldásával az oktató egyszerre tud dolgozni a jelenlévő és a távolról bejelentkező diákokkal. A diákok bárhonnan részt vehetnek az órákon, egy kód beszkennelésével csatlakozhatnak a kiscsoportos munkához, a tanár egyszerűen tudja adni a tananyagot, amely azonnal megjelenik a csoportos és egyéni eszközökön. A diákok QR kóddal beolvashatják a tananyagot és továbbíthatják azoknak, akik nem tudtak részt venni az órán, a kézírás nyomtatott betűkké konvertálható, hogy az előadás tartalma érthetőbb legyen. A tanóráról olyan videó rögzíthető, amely automatikusan feliratozza az élőbeszédet, és meg is szerkeszti a videót, így az később is visszakereshető, megnézhető.

Forrás: Huawei

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény