FőoldalÜzletHuawei: az 5.5G-re átállás az intelligens jövő kulcsa
2023. március 01., szerda ::

Huawei: az 5.5G-re átállás az intelligens jövő kulcsa

10 gigabites internetet és érzékelésre képes hálózatokat hozhat a mobilszélessáv új korszaka

A napjainkban folyó barcelonai Mobil Világkongresszuson beszélt Li Peng, a Huawei Távközlési Üzletágának elnöke az 5G utáni fejlesztésekről. Az 5G és a gigabites sebesség elérése nyitotta ki az intelligens világhoz vezető kaput, azonban az 5.5G-re történő evolúció lesz az az igazi mérföldkő odavezető úton.

Az 5G mára érett technológiává vált, a következő generációra való átállás pedig rendkívül hosszú folyamat, hiszen csak az 5G szabványosítása több mint 10 évig tartott, és egyelőre nem látjuk tisztán a 6G-hez kapcsolódó előnyöket. A meglévő 5G-s keretrendszerben bőven van tartalék, elérhető vele a 10 vagy 100 Gigabites kapcsolat, ezért középtávon a továbbfejlesztett 5G-re, azaz 5,5G-re érdemes koncentrálni.

Peng hangsúlyozta, hogy az intelligens világ egyre inkább a fizikai világ részévé válik, és a szórakozás, a munka, valamint az ipari termelés a jövőben egyaránt hálózati kapcsolatokra épül majd. Ennek következtében a hálózatoknak a mindenütt jelenlévő gigabites sebességről 10 gigabites sebességűre kell fejlődniük, az IKT-iparnak pedig az energiafogyasztásról az energiahatékonyságra kell összpontosítania. A növekvő igények teljesítésében az 5G továbbfejlesztése 5.5G-re kulcsfontosságú lesz. A nagyobb sávszélességgel járó 5.5G hálózatok olyan új technológiákat hoznak el, mint például az vezeték nélküli érzékelés (wireless sensing), azaz, amikor a teljes kommunikációs hálózat érzékelőként is szolgál. Beszéde végén Li azt javasolta az iparágnak, hogy kövessék a Huawei GUIDE üzleti tervét az 5G fellendülésének felgyorsítása érdekében, hogy együtt egy ultraszéles sávú, zöld és intelligens világ felé haladhassanak.

A Huawei nagy számítási kapacitással rendelkező intelligens antennarendszereivel a hálózat felhasználható a fizikai világ érzékelésére és jobb megértésére. A rádiójelekből hatótávolság-, sebesség- és szöginformáció megszerzésének képessége új szolgáltatások széles skáláját teszi lehetővé a mobilkommunikációs rendszerüzemeltetők számára. Ezek közé tartozik a nagyon nagy pontosságú helymeghatározás, lokalizáció és nyomon követés, a környezetszennyezés vagy a természeti katasztrófák megfigyelése, a gesztusok és tevékenységek felismerése, és sok más szolgáltatás. Például az úthálózat mellett telepített Massive Mimo antennák segítségével a kibocsátott rádióhullámokon keresztül a környezeti hatásokat és az objektumok mozgását – köd, járművek, forgalom stb. – mozgását, haladási sebességét nyomon lehet nagy pontossággal követni. A technológia nagy segítséget jelenthet intelligens közlekedési rendszerek létrehozásában, az okosvárosok üzemeltetésében, vagy vezetési segédként szolgálhat az önvezető járművek számára.

Forrás: Huawei

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény