FőoldalÜzletÚj EU-s műholdas rendszer építenének ki
2022. november 23., szerda ::

Új EU-s műholdas rendszer építenének ki

Célja, hogy biztonságos kommunikációt biztosítson a kormányzati szolgálatok számára

Az Euractiv tudósítása szerint új műholdas rendszer kiépítéséről sikerült megállapodniuk az Európai Parlament képviselőinek, aminek köszönhetően biztosabbá és stabilabbá válhat a kormányzati szolgáltatások közötti kommunikáció. Az IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellite) a tervek szerint 2024-ben kezdheti meg a működését. A megállapodást az EU Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia.

A beszámoló szerint az Iris a Galileo és a Kopernikusz után a harmadik műholdas rendszer lesz az EU-ban. Bevezetése a biztonságos összeköttetések fokozására és a harmadik országoktól való függőség minimalizálására irányuló szélesebb körű törekvés része. Fő célja, hogy a kormányzati kommunikáció biztonságos legyen, különös tekintettel a létfontosságú infrastruktúrák védelmére, a felügyeletre és a válságkezelésre. A projekt 2,4 milliárd euróba, vagyis nagyjából 984 milliárd forintba fog kerülni, A programot elsősorban Brüsszel fogja finanszírozni a 2023-tól 2027-ig tartó uniós költségvetésből, az Európai Űrügynökség hozzájárulásával és magánberuházásokkal. Infrastruktúrájának 30%-át európai startupok építenék.

A lap megjegyzi: az oroszok ukrajnai inváziója, valamint a távközlési rendszer támadása mind azt mutatja, hogy komoly szükség van a műholdas rendszerre. A program révén az EU élen fog járni a biztonságos műholdas kommunikációban, ahogyan azt ma is teszi a Galileo esetében a műholdas navigáció és a Kopernikusz esetében a Föld-megfigyelés terén.

A szakemberek szerint azon területek számára kifejezetten nagy segítség lesz az Iris, ahol még nincs megfelelően kiépítve a szélessávú internet.

Forrás: www.euractiv.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény