FőoldalÜzletA 4iG nemzeti távközlési céget hoz létre a magyar állammal
2022. augusztus 23., kedd ::

A 4iG nemzeti távközlési céget hoz létre a magyar állammal

Az MTI-n megjelent hír szerint az állam és a 4iG közösen veszi meg a Vodafone Magyarországot.

A magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel. A tranzakció értéke 715 milliárd forint, a 4iG 51, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A közlemény szerint a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat. Ennek érdekében, a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között.

Az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, egyben kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújtson a közel 4 millió lakossági és vállalati ügyfele számára – írták.

Mint arról korábban az elektro-net-hu is tájékoztatott, a 4iG 2021 augusztusában állapodott meg a magyar állammal egy nemzeti távközlési vállalatcsoport létrehozásában. A megállapodás értelmében a 4iG egyébként legfeljebb 80 százalékos részesedést szerezhet az Antenna Hungáriában (amihez így már csak 3,22 százalék hiányzik). A két lépésben megvalósított, összesen 534 milliárd forint értékű tőkeemeléssel az Antenna Hungária olyan telekommunikációs vállalatoknak lett a tulajdonosa, mint a magyarországi DIGI csoport, (DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft., a montenegrói mobilszolgáltató ONE Crna Gora, valamint az albán 4P szolgáltató ALBtelecom, és a szintén albán mobilszolgáltató ONE Telecommunications. Sőt az Antenna Hungárián keresztül a 4iG tulajdonos a Yettelben is, az egykor állami távközlési cég 2019-ben vásárolta be magát a PPF többségi tulajdonában lévő cégbe.

Nem várható, hogy a felvásárlás versenyjogi problémákat felvessen, mert – mint az Nagy Márton közleményéből kiderül – a miniszter indítványozza, hogy a kormány a tranzakciót közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítse, ami azt jelenti, hogy az üzletet a Gazdasági Versenyhivatalnak nem kell érdemben vizsgálnia.

Korábban a témában: elektro-net.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény