FőoldalÜzlet52 milliárd USD állami támogatás az amerikai chipgyártásnak
2022. augusztus 15., hétfő ::

52 milliárd USD állami támogatás az amerikai chipgyártásnak

Cél, hogy az Egyesült Államok megerősítse vezető szerepét a stratégiai fontosságú ágazatban.

A washingtoni szenátus megszavazta, most a képviselőház egyetértésére van szükség. Joe Biden elnök többször is úgy nyilatkozott, hogy ez az egyik legfontosabb törvény, amelyet négyéves elnöki periódusa alatt alá akar írni. „Egy ország nem lehet nagy és erős, ha nem gyárt chipet. A nagy cégek most készítik el a beruházási terveiket. Az állami támogatás döntő lehet abból a szempontból, hogy hol építik meg az új gyárakat. Mi azt akarjuk, hogy ez itt legyen az Egyesült Államokban.”

Biden elnök a projekt kapcsán elmondta: „Mi találtuk fel a chipeket, de azután hagytuk, hogy a termelést kiszervezzék külföldre. Aztán a pandémia idején láthattuk, hogy a lezárások miatt nem érkeznek meg a chipek külföldről, és egész iparágak kénytelenek voltak emiatt leállni”.

Korábban a világ chipgyártásának 40%-a amerikai volt, ez mára lecsökkent 12%-ra. A legkorszerűbb chipeket Tajvanról importálják. Sőt a nagy vetélytárs, Kína 150 milliárd dollárt költött félvezetőipari kutatásba és gyártásba, míg az amerikai beruházás ebben az ágazatban szinte nulla volt. Ugyanakkor Biden elnök, aki Kínát tartja az USA első számú stratégiai ellenfelének, felhívta a figyelmet arra, hogy „Kína aktívan lobbizik ezellen a törvény ellen”.

Ezen túlmenően az USA öt év alatt további 100 milliárd dollár kíván fordítani a tudományos kutatás támogatására. A National Science Foundation hálózatát bővítik, az Egyesült Államok területén új tudományos-technikai fejlesztési központokat hoznak létre.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke jelezte, hogy minél előbb szeretné megszavaztatni a törvényt az alsóházban is. Elvben mindkét párt támogatja azt, de sok republikánus politikai okból húzódozik annak megszavazásától.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény