FőoldalÜzletKiválóan teljesített a magyar elektronikai ipar az ukrán háború előtt
2022. április 22., péntek ::

Kiválóan teljesített a magyar elektronikai ipar az ukrán háború előtt

Az elektronikai ipar ismét a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat

2022 év elejére a magyar nemzetgazdaság helyzete normalizálódott. Kedvezően alakult az ipari termelés, az ipar szerkezete is kiegyensúlyozott volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatai szerint februárban 1,6%-kal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Ez volt az ötödik egymást követő hónap, hogy havi alapon bővült az ipar, ami igen jelentős eredménynek mondható.

A jó eredményeket annak köszönhetjük, hogy a legnagyobb ágazatok jól teljesítettek. A járműgyártás és az elektronika is magára talált a koronavírus-járvány következtében kialakult alapanyag- és alkatrészhiány miatti lejtmenetéből és az élelmiszeripar is növekedési pályán van. Vagyis a három legnagyobb súlyú ágazat érdemben segítette az ipari termelés felívelését.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,0%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4%-kal bővült, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,8%-kal visszaesett.

Itt kell megemlíteni, hogy gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártása ágazatban: februárban 9,0%-kal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 53%-kal nőtt, míg a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 13,9%-kal visszaesett.

A februári adatok bíztatóak (azonban ne feledjük: ekkor még nem volt háború Ukrajnában!). A háború miatt lassul a globális gazdaság növekedése, mérséklődik a világkereskedelem lendülete, alapanyag- és nyersanyaghiányok léphetnek fel, az Oroszországba és Ukrajnába irányuló export pedig érdemben visszaesik. A kereskedelmet az Oroszország elleni kényszerű szankciók is visszavetik. Mindeközben az alapanyagok és nyersanyagok áremelkedése is komoly fejtörést okoz a vállalatoknak. Mindez pedig hatással lesz a magyarországi gyárakra is, amelyek akár hosszabb-rövidebb ideig termelésük visszafogására is kényszerülhetnek.

A következő hónapokban nagy valószínűséggel romlik fog a fenti trend.

Forrás: www.ksh.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény