FőoldalÜzletAz Óbudai Egyetem mechatronikai parkot hoz létre Székesfehérváron
2022. március 04., péntek ::

Az Óbudai Egyetem mechatronikai parkot hoz létre Székesfehérváron

A tervek szerint 2026-ra valósulhat meg, és 10 év elteltével önfenntartóvá kell válnia.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. Cser-Palkovics András polgármester bejelentése szerint az Óbudai Egyetem és a székesfehérvári önkormányzat az Alba Regia Műszaki Karon hozza létre a Mechatronikai Technológiai és Innovációs Parkot.

A 2030-ra kitűzött stratégiai célok elérésében a magyar kormány kiemelt szerepet szán a magyar egyetemeknek. Ezért 2700 milliárd forint összegű fejlesztési programot indított a kormány a magyar felsőoktatás fejlesztésére, amelynek egyik célja az egyetemek bekapcsolása a gazdasági környezetbe. Ennek legfontosabb eszköze az országszerte létrejövő, összesen 12 tudományos és innovációs park, amelyek szoros kapcsolatot teremtenek a felsőoktatási és gazdasági szereplők között.

Az Óbudai Egyetem az országban egyedüliként három helyszínen tudományos és innovációs parkot – Székesfehérváron mechatronikait, Kaposváron okosiparit, míg Zsámbékon jövőiparit – valósíthat meg, együttműködésben Székesfehérvár, Kaposvár és Zsámbék önkormányzatával. Prof. Dr. Kovács Levente elmondta: a három helyszínen összesen 57,5 milliárd forint összegben valósulnak meg a beruházások, amelyek hosszú távon a régiók társadalmi-gazdasági fejlesztéséhez járulnak hozzá. A Székesfehérváron létrejövő Mechatronikai Tudományos és Innovációs Park kibővíti az egyetem jelenlétét a városban és a térségben. A magyar fejlesztések számára elengedhetetlen az egyetemek tudásbázisa, a magasan képzett munkaerő, a piaci igényekhez alkalmazkodás, valamint az innovatív megoldások létrejötte.

A rektor korszakalkotó stratégiai pillanatról beszélt, mivel az óriási fejlesztést követően segíteni tudják a helyi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősödését, valamint támogathatják a helyi és a nemzeti gazdaság növekedési potenciálját. Elmondta: a science parkoknak külön-külön szerepe lesz abban, hogy vállalkozó és befektető szemléletű felsőoktatási intézményként kiszolgálják az ipari szereplők igényeit, miközben az elsődleges cél továbbra is a tudományos kutatás és az oktatás – fűzte hozzá. Kovács Levente hangsúlyozva, hogy a Székesfehérváron létrejövő mechatronikai park egyedülálló lesz az országban. Lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az egyetemen meglévő tudástöbblet átadására, amit közösen használva új, páratlan eredményeket érhetnek el – húzta alá a rektor. A tervek szerint a székesfehérvári létesítmény 2026-ra valósulhat meg, és 10 év elteltével működésének önfenntartóvá kell válnia a cégek bevonásával.

Dr. Cser-Palkovics András rámutatott: a 30-35 milliárdos beruházásról az alapdöntések megszülettek, most már a döntés végrehajtása a feladat. A város a fejlesztés abszolút nyertese lesz, mivel az új oktatási városrész kialakításával a település egy részének rehabilitációja is megvalósulhat, környezettudatos elképzelések mentén.

Forrás: uni-obuda.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény