FőoldalÜzletMesterséges intelligencia beszélt Palkovics László ITM miniszter helyett
2022. január 31., hétfő ::

Mesterséges intelligencia beszélt Palkovics László ITM miniszter helyett

Az OTP Bank és az ITM vezetői felavatták az új szuperszámítógép hardverének első önálló működésre képes egységét.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az OTP szuperszámítógép fejlesztésébe kezdett. Január utolsó napján mutatták be e gép első, önálló működésre képes egységét. A most indult projektnek végső soron mintegy 26-28 petaFlops szuperszámítógépes kapacitást kell biztosítania.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az esemény felvezetésében így nyilatkozott: „Nemcsak az OTP, hanem Magyarország számára is mérföldkő ez a mai nap” Szavai szerint a mesterséges intelligenciától „gyorsabb kiszolgálást” várnak, valamint azt, hogy például a bankfiókban dolgozó kollégák munkáját a számítógép segítse, megkönnyítse. Csányi abban is bízik, hogy az a rengeteg adat, ami az elmúlt években keletkezett, az a jövőben „kihasználására kerüljön”. A mesterséges intelligenciák között korábban magyar nyelvű modell még nem volt – az OTP vezére szerint a most kezdődő munka ezt a folyamatot is felgyorsítja. Céljuk, hogy „ez a fejlesztés ne csak az OTP érdekeit, de az ország versenyképességét is szolgálja”. Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a fejlesztést nemcsak a magyar piacra szánják, hanem azokra a külpiacokra is, ahol nagyobb ügyfélszámmal rendelkeznek (az OTP 10 országban van jelen), de egyelőre csak Magyarországon kívánják felhasználni.

A bankvezért Palkovics László innovációs és technológiai miniszter követte – helyesebben az ünnepélyesen elindított szuperszámítógép, amely a miniszter hangján megszólalva tartott beszédet. A „beszédről” Palkovics elmondta, hogy mindössze néhány szempontot adtak meg a gépnek, valamint néhány korábbi beszédét; a mesterséges intelligencia ezek alapján „rakta össze” – a miniszter hangján – az előadást.

A gépet az amerikai SambaNova Systemsszel közösen fejlesztik, és a megállapodás célja – a bank korábbi kommunikációja szerint –, hogy a lehető legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat. A k+f projekt most indul, az első feladat a magyar nyelvi modell kifejlesztése, ami a tervek szerint 3 hónapot vehet igénybe. A hároméves fejlesztés teljes költsége 7,3 milliárd forint, ebből 2,5 milliárd forintot biztosít az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Azonban jelen esetben nem támogatásról, hanem együttműködési szerződésről van szó a bank és a minisztérium között.

A szuperszámítógép kínálta lehetőségeket többek között állami szereplőknek, egyetemeknek, valamint kis- és közepes vállalkozásoknak is elérhetővé kívánják tenni.

Forrás: MTI

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény