FőoldalÜzletOroszország: kormánytámogatást kap a RISC-V processzor
2021. augusztus 02., hétfő ::

Oroszország: kormánytámogatást kap a RISC-V processzor

Oroszország lemásolja a kínai példát: saját processzorokat akarnak a kormányzati és oktatási rendszerekben.

A RISC-V utasításarchitektúrára épülő chipet a Syntacore tervezi, amely 2025-re fejezheti be a projektet. A chip mögött az orosz állam által támogatott Rostec (Rosztyeh) konglomerátum áll, amely elsősorban különféle hadászati és technológiai befektetésekben érdekelt. A projekt mintegy 30 milliárd rubelt, azaz átszámítva nagyjából 120 milliárd forintot emészt majd fel, amely összeg kétharmadát a cég maga, egyharmadát pedig az orosz kormány fedezi. A Rostec a szerverekre szakosodott Yadrót, illetve a chiptervezéssel foglalkozó Syntacore-t kérte fel az processzor megtervezésére.

A processzor a nyílt specifikációt használó RISC-V utasításarchitektúrára épül, amelyre szabadon (azaz ingyen) építhetők különböző processzordizájnok. Ezt kihasználva egy nyolcmagos chipet rakna össze a Syntacore, amelynek órajele a hírek szerint 2 GHz lesz. A lapkát 12 nanométeres csíkszélességre tervezik, amely alapján a GlobalFoundries és a TSMC is végezheti majd a gyártást.

Az alapvető paraméterek alapján viszonylag gyenge teljesítményt sejtet a jövendőbeli processzor, habár az órajel még könnyen változhat. A tervek szerint a chip mintegy 60 000 rendszer alapjául szolgál majd. A felhasználási terület alapján vélhetően leginkább adminisztratív munkákhoz alkalmazzák majd a chipet, amely minden bizonnyal valamilyen Linux alapú operációs rendszert futtathat majd. Első körben az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium kaphatja meg a processzorra épülő rendszereket.

Forrás: www.worldstockmarket.net

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény