FőoldalÜzletTagállami konzultációt indít a mesterséges intelligenciáról az EU
2020. február 14., péntek ::

Tagállami konzultációt indít a mesterséges intelligenciáról az EU

Az Európai Bizottság az EU összes tagállamát megkérdezi, hogy mit gondolnak a mesterséges intelligenciáról

A Bruxinfó szerint az Európai Bizottság (EB) egy úgynevezett Fehér Könyv közzététele mellett 12 héten át tartó konzultációt indít EU-szerte, mielőtt ismertetné konkrét elképzeléseit a mesterséges intelligencia (AI) esetleges szabályozásáról. A tagállami szintű konzultáció legfőbb célja, hogy az EB beazonosítsa azokat a technológiákat, amelyek egészségügyi vagy alapvető jogi kockázatokat hordoznak.

Az uniós ügyekről tudósító honlap idézi Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért és digitális gazdaságért felelős ügyvezető alelnökének szavait is, aki azt mondta, “nagyon fontos, hogy tudjuk, miként állíthatjuk az új technológiákat az emberiség szolgálatába”. Vestager szerint két fő elvet tartanak szem előtt: a kockázat alapú megközelítést és annak szavatolását, hogy a mesterséges intelligencia az emberekért és ne ellenük dolgozzon.

Az EB korábban már elindított egy előkészítői munkát, amely során egy szakértői csoport 350 üzleti vállalkozás esetében tesztelte a mesterséges intelligencia várható hatását. „Az egészségügyi szolgáltatások terén egyes technológiák alkalmazása például élet-halál kérdés. De vannak olyan technológiák is, mint az arcfelismerő rendszerek, amelyek emberek tömeges megfigyelésére alkalmazhatók. Valamennyiünk kötelessége az alapvető jogok megvédése” – nevezett meg egy-két potenciálisan kockázatos szolgáltatást Vestager.

Az EB a Fehér Könyvvel együtt egy új adatstratégiát is bemutat majd, mert úgy vélik, nemcsak az ipari adatok mennyisége nő látványosan, hanem az adatok felhasználásának módja is gyorsan változik. „Az üzleti vállalkozások mindenhol azt hallják, hogy aranybánya van benne (az adatokban). De nem tudják, hogyan árazzák be. És ez azzal a veszéllyel jár, hogy a végén inkább hagyják az egészet” – tette hozzá Vestager.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény