FőoldalÜzletItt a 40 Gbit/s sebességű új USB
2019. március 18., hétfő ::

Itt a 40 Gbit/s sebességű új USB

A Thunderbolt 3 technológiát kiaknázva 40 Gbit/s-os átvitelre lesz képes az új USB4 csatolófelület. A nevét – eltérően az eddigiektől – szóköz nélkül kell írni

Bár csak most lett szabvány az USB 3.2, kiderült: a fejlesztők már jó ideje dolgoznak USB 4-en. Munkájuk gyümölcse mostanra érett be: az USB szabvány fölött őrködő USB Implementers Forum (USB-IF) az Intellel közösen jelentette be, elkészült a régóta várt USB4. A teljes specifikációt állítólag az idei év második felére ígérik, jelenleg több mint 50 vállalat ellenőrzi a végső stádiumba érkezett draftokat.

Az USB4 önmagában nem (teljesen) új protokoll, hiszen a Thunderbolt 3-ra épül. A Thunderboltot az Apple használja, azonban az Intel a Microsofttal közösen dolgozik azon, hogy a Windows 10-es gépek számára is problémamentesen használható legyen a technológia. Az Intel szerint bár a technológiát odaadták az USB-IF-nek, a Thunderbolt sem szűnik meg, párhuzamosan létezik majd mellette. Mivel az Intel jogdíjmentesen tette elérhető a specifikációit, ezért könnyebb és olcsóbb lesz a gyártók dolga az USB4-re való átálláskor.

A fejlesztők szerint sikerült megduplázni a jelenleg használt USB 3.2 Gen 2x2 néven futó szabvány adatátviteli sebességét, így az akár 40 Gbit/s is lehet. Ekkora teljesítménnyel már egy kábel is képes egyszerre több, nagy erőforrást igénylő folyamatot kezelni, például két, 4K felbontású 60 Hz-es kijelzőt kiszolgálni.

Az USB4 visszafelé kompatibilis az USB 3.2, USB 2.0 és Thunderbolt 3 szabványokkal. Vagyis aki új, USB4-es eszközt vesz, az mindent ugyanúgy használhat, mint eddig, legfeljebb lassabb lesz az adatátvitel.

Forrás

Korábban a témában

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény