FőoldalÜzletA Kaspersky Magyarországon sem kívánatos
2018. augusztus 16., csütörtök ::

A Kaspersky Magyarországon sem kívánatos

Úgy látszik, az USA-ból induló bizalmatlanságnak vannak alapjai. Ezért a magyar kormányzat sem látja szívesen a cég termékeit

A Kaspersky Lab régóta a számítástechnikai biztonsági piac egyik neves szereplője. A moszkvai vállalat szénája azonban nem áll jól mostanában világszerte, mióta a nevük belekeveredett az amerikai-orosz politikai játszmákba – bár az ellenük felhozott kémkedési vádakat egyelőre hivatalosan nem bizonyították. Idén nyár elején az EU is bezárta előttük a hivatalok kapuját, és most Magyarország következik.

Mint arról az Elektronet 2018/1 számában is hírt adtunk, az amerikai kormány másokkal együtt a Kasperskyt is megvádolta azzal, hogy termékeik lehetővé teszik és/vagy elősegítik az állami hivatali adataiban való kémkedést és információk továbbítását az orosz kormánnyal kapcsolatban álló szervezeteknek. Nyár elején aztán az Európai Unió is csatlakozott a Kasperskyt nemkívánatosként megbélyegzőkhöz. Egy EB határozat szerint az összes uniós intézmény köteles átvizsgálni saját informatikai rendszerét és eltávolítani az „olyan rosszindulatú és potenciálisan veszélyes alkalmazásokat, mint például a Kaspersky Lab".

Erre reagál a Magyar Közlöny 126. számában megtalálható 1370/2018. (VIII. 13.) számú Kormány határozat, amely megszabja az új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedéseket. Ebben a magyar kormány a június 15-i EU-döntéssel egyetértésben szintén előírja az állami hivatalok és költségvetési szervek számára, hogy szűrjék ki és távolítsák el az összes olyan programot és eszközt, amely az általuk használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes, így a Kaspersky Lab termékeit is.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Kaspersky termékeit betiltották volna Magyarországon. Kiskereskedelmi forgalomban továbbra is beszerezhetők a cég megoldásai, de ettől még egy komoly érvágás a teljes kitiltás az állami szektorból. Az ügy hatalmas piaci rést jelent, sokan kihasználnák a lehetőséget. Nem véletlen tehát, hogy az ESET például már 2017 októberében akciót hirdetett a Kaspersky-féle vírusvédelemnek pl. NOD-32-re való lecserélésére.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény