FőoldalÜzletEgyelőre nem lesznek önműködően gyilkoló robotok
2018. április 13., péntek ::

Egyelőre nem lesznek önműködően gyilkoló robotok

A projekt nyilvánossá válását követő hatalmas felháborodás elbizonytalanította a fejlesztőket, akik így inkább feladták eredeti elképzeléseiket

A Korea Advanced Institute of Science and Technology-t (KAIST) nemrég komoly bojkottal fenyegették meg. Ugyanis a KAIST többek között olyan kutatásokat folytatott, melyek katonai célú alkalmazásra kész robotok kifejlesztésére irányultak. Az állami pénzből működő Research Centre for the Convergence of National Defence and Artificial Intelligence (RCCNDAI) a Hanwa nevű, a sok helyen betiltott kazettás bombákat gyártó védelmi céggel együttműködve autonóm őrrobot (SGR-A1) létrehozásának kezdett neki.

Az önműködő földi harci eszköz miatt bojkottot hirdettek a KAIST-tal szemben az egész világon. Az akciót egyébként Toby Walsh, a Sydney-ben található New South Wales Egyetem mesterséges intelligenciákat kutató karának professzora indította el a múlt héten. Walsh örömét fejezte ki, hogy tiltakozásuk ilyen gyorsan beérett. "Nagyon elégedett vagyok, hogy a KAIST elnöke belegyezett abba, hogy nem fejlesztenek halálos autonóm fegyvereket és követik a nemzetközi normákat, melyek megőrzik a mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek feletti emberi ellenőrzést azok kifejlesztése során" – nyilatkozott a professzor, aki egyben együttműködési hajlandóságát is kifejezte.

A KAIST tagadta, hogy rossz szándék vezette volna őket. Akadémiai intézetként tiszteletben tartják és nagyra értékelik az emberi jogokat és etikai standardokat, olvasható közleményükben. Kihangsúlyozták, hogy az intézet nem folytat semmilyen, az emberi méltóságot lealacsonyító kutatást, beleértve az emberi irányítás nélküli autonóm fegyvereket is. Ugyanakkor azzal a válasszal adós maradt a KAIST, hogy miért volt/van szükségük a fent említett Hanwával való együttműködésre.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény