FőoldalÜzletMobiltöltés energy harvest útján
2018. március 13., kedd ::

Mobiltöltés energy harvest útján

A kutatók a dörzselektromosságban találtak a célra telefon töltésére is hasznosítható energiaforrást

A Buffalo Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói érdekes akkumulátor töltési alternatívával álltak elő, melyhez nincs szükség sem kábelre, sem dugaszoló aljzatra. Mindössze egy fémlap és kevés testmozgás kell hozzá. „Senki nem szereti, hogy konnektorra vagy hordozható töltőre van szüksége, miközben az emberi test komoly energiaforrás. Abból indultunk ki, hogy miért nem gyűjtjük a saját energiánkat” – mondta Qiaoqiang Gan, a kutatást bemutató tanulmány elsőszámú szerzője.

A technika dörzselektromos (triboelectric) úton állít elő villamos energiát. Lényege, hogy egy léteznek olyan anyagok, amelyek egy másik anyaggal megdörzsölve elektromossággal töltődnek. Ezt az elektromosságot azonban nehéz áramforrássá átalakítani. Vagy problémás megfelelő anyagot előállítani, vagy nem költséghatékony.

A két intézmény kutatói szerint két réteg arany között a legszélesebb körben, például kontaktlencsékhez használt szilíciumalapú polimer, dimetil-polisziloxán lap viszont megoldhatja ezeket a problémákat. Elegendő ehhez az említett szendvics szerkezet egyik aranyrétegét megnyomni, majd elengedni, amire az egész egy kicsit meggyűrődik, majd ismételjük meg a mozdulatot. Az aranyrétegek és a polimer közötti mozgások súrlódást, azaz dörzsenergiát eredményeznek. Az elektronok előre és hátra áramlanak a rétegek között minimális ujjmozgás mellett is. Minél több a súrlódás, annál több energia termelődik.

A kutatók egy 1,5 centi hosszú és 1 centi széles fémlappal tartottak bemutatót. A lap által generált maximum feszültség 124, 6 Volt, az áram 10,13 μA, a leadott maximális teljesítmény 0,22 mW/cm2 volt. A bemutatón sikerült 48 vörös LED-et meghajtani az így generált villamossággal.

A technológia egyelőre nincs teljesen kidolgozva, de a fejlesztők bizakodnak, hogy anyagukkal hamarosan okostelefonokat és más készülékeket tölthetünk fel ujjmozdulatokkal. Gan és kollégái a dörzselektromos töltő teljesítményének növelésén, másrészt a lap által termelt energiát tároló hordozható elemen dolgoznak.

Forrás

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény