FőoldalÜzletA vanádium volt 2017 legjobb befektetése
2018. január 30., kedd ::

A vanádium volt 2017 legjobb befektetése

A germán istennőről elnevezett fém az akkumulátorok egyik fontos anyaga (lehet)

A vanádium a periódusos rendszer 23-as rendszámú eleme, az átmenetifémek közé tartozik. Az ezüstfehér színű, igen kemény fém vegyjele V. Olvadáspontja nagyon magas, 1910 °C. Tércentrált köbös rácsot alkot. A tiszta vanádium nyújtható, de már kevés szén-, nitrogénvagy hidrogénszennyezés hatására keménnyé, rideggé válik. Az elektromos áramot közepesen vezeti. Ötvözőként a fémfeldolgozásban is használják, általában az autó- és repülőgép-, valamint a szerszámgyártásban a fémalkatrészek keményebbé, erősebbé tételére. Neve mitológiai eredetű: Vanadis Freya germán szépségistennő beceneve volt. A fémet azért nevezte így el a svéd Seftsröm és Berzelius, mert vegyületei módfelett változatos színűek.

Jelenleg a lítium-ion technológiára épülő energiatároló megoldások a legelterjedtebbek a világon. Ugyanakkor a vanádium használatának nagy előnye van a lítiummal szemben: a használatukkal épített eszközök hosszabb ideig képesek megőrizni az energiát. Többször tölthetők újra, mint a lítiumos akkumulátorok, anélkül, hogy teljesítményükben jelentős romlás jelentkezne. Újrahasznosításuk egyszerűbben megoldható, mint a lítiumos telepeké. Ahogy pedig a Bloomberg beszámolójából kiderül, 2017-ben még a kobaltnál is jobban drágult a piaci ára. A nyersfémek piaci forgalmát figyelő elemzők szerint tavaly a vanádium ára közel 130 százalékot drágult. Január második felében a nyersanyag fontonkénti ára 12 dollár fölé kúszott, bár még így is messze elmarad a kobalt 36 dollár körüli árától. A kobalt drágulása tavaly meghaladta a 116 százalékot, a lítium 26, a nikkel több mint 25 százalékkal került többe.

A vanádium drágulása tehát – bár látványos volt –, de jóval alacsonyabb kiindulási szintről ment végbe, ezért nem ért el olyan nagy értéket. Ennek pedig egyszerűen az az oka, hogy napjaink techcégei a vanádiumot még alig használják. A kereslet alacsony szintje miatt viszont a kitermelés megugró növekedése sem várható, a beszállítási bizonytalanság okán viszont egyelőre a gyártók és fejlesztők sem tervezik növelni felhasználási arányát. Ezért a vanádium fejlesztésekben elfoglalt helye vélhetően egyelőre nem változik nagyobb mértékben.

De bármikor jöhet egy olyan vállalat, mint a Tesla, amely megváltoztatja az emberek gondolkodásmódját az egész kérdésről - véli Anthony Milewski, a svájci Pala Investmenst ügyvezetője. Szerinte ugyan senki nem vitatná el, hogy az olyan nagy kapacitású ellátó egységeknél, mint amilyet a Tesla húzott fel Ausztráliában, jobb a lítium-ion technológia, Kínában épp azt szeretnék igazolni, hogy a vanádium legalább olyan jó erre a célra. A kormányzat is támogatja azt a fejlesztést, amelynek keretében Dalian kínai városban a Teslaénál kétszer nagyobb kapacitású energiatárolót szeretnének megépíteni – vanádiummal.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény