FőoldalÜzletAz indiai informatikusok rossz napjai
2018. január 05., péntek ::

Az indiai informatikusok rossz napjai

Óriási elbocsátások folynak a világ talán legnagyobb IT-iparában

Az elmúlt évtizedekben hatalmasra nőtt iparág az olcsó és alacsonyan képzett munkaerőre épített, az automatizáció pont ezeket a munkaköröket fenyegeti. A Quartz tudósítása szerint 2017-ben már 56 000 ember elbocsátottak. Korábban úgy dolgoztak az indiai IT cégek, hogy felvettek egy rakás frissen képzett alkalmazottat, és vártak a jó megrendelésekre. Most viszont sokkal óvatosabbak, és szerződéses munkákra veszik fel a dolgozókat.

Ezzel párhuzamosan a felére csökkent a kezdő informatikusoknak kiírt álláshirdetések száma, és a szakértők szerint további elbocsátások várhatók. A korábbi évek egy százalék körüli lemorzsolódása után 2017-ben az indiai IT cégek a dolgozók 2-6 százalékától megszabadultak. A példa kedvéért: az Infosysnél a korábbi tíz helyett csak hárman dolgoznak egy csapatban egy-egy projekten, a Cognizant pedig hatezer dolgozó munkáját automatizálta.

Egy iparági előrejelzés szerint 2022-ig akár 700 000 alacsonyan képzett indiai informatikai dolgozó veszítheti el az állását. A szektor igyekszik átállni a kevésbé emberigényes munkákra, többek közt a mesterséges intelligencia, a videokonferenciázás és a felhőszolgáltatások területén, és egyre kisebb szüksége van adatbevitelre és más, alapszintű munkákra. A munkaerőnek azonban csak 5 százaléka elég képzett, hogy magasabb szintű informatikai feladatokat is el tudjon látni - írja a Quartz.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény