FőoldalÜzletSpeciális elektronikai fegyver Észak-Korea ellen?
2017. december 12., kedd ::

Speciális elektronikai fegyver Észak-Korea ellen?

Az USA egyik katonai kutatóközpontjában olyan mikrohullámú fegyvert fejlesztenek, amellyel deaktiválhatják Észak-Korea rakétáit, még mielőtt azokat fellőnék. Az eszköz az emberekre veszélytelen

Az Egyesült Államok katonai kutatóira egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy találják meg az egyre agresszívabb észak-koreai rezsim hadseregének gyenge pontját - írja a CNN.

Kim Dzsong Un 2011-es hatalomra kerülése óta Észak-Koreában felgyorsították az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztését, s ma már ott tartanak, hogy ezekkel elméletileg képesek nukleáris csapást mérni az USA területére. A CNN értesülése szerint egy új-mexikói laboratóriumban olyan technológiát mutattak be az újságíróknak, amellyel semlegesíthetik a katonaság minden olyan eszközét, amely elektronikus eszközt tartalmaz. A csodafegyver neve Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP).

Az Air Force Research Lab szóvivője, James Fisher szavai szerint a fegyver nem lőszert vagy rakétákat lődöz az ellenségre, hanem nagy erejű mikrohullámokkal bombázza meg a területét azzal a céllal, hogy kiüsse elektronikus rendszerit. A CHAMP-fegyvert ráerősítik egy repülőgépről induló cirkáló rakétára, amely kis magasságon berepül Észak-Korea területe fölé, és megkezdi a sugárzást. Ennek hatására az ellenség parancsnoki központjai, repülőgép-irányító rendszerei és egyáltalán minden olyan berendezése, amelyben áram kering, lefagy. Ezt követően a cirkáló rakéta visszafordul és leszáll a tengerre — a helyét átveheti egy másik hasonló rakéta.

A CHAMP, amelyet nem Észak-Korea hadserege ellen fejlesztettek ki, jó válaszlehetőséget kínál a kialakult helyzetben, amelyben minden egyéb katonai beavatkozás a sztálinista rezsim ellen elfogadhatatlan áldozatokkal járna. A CHAMP-fegyver bevetése nem igényel jelentős katonai felvonulást a térségben, amely azonnal kiválthatna egy észak-koreai megelőző csapást, akár atomfegyverrel. Nem kell nukleáris légköri robbantással kiütni az ellenség elektromos rendszereit, vállalva annak rettentő utóhatásait. Végül anélkül lehet lefogni az ellenség kezét, hogy bárki meghalna. A CHAMP a kilövőálláson tenné harcképtelenné az észak-koreai rakétákat.

Vannak, akik kételkednek a 100 százalékos sikerben. Jeffrey Lewis professzor, katonai szakértő úgy gondolja, hogy az észak-koreaiak megpróbálnák elfogni a berepülő cirkáló rakétát. Nem tudnák eldönteni, hogy mi a célja: csak egy mikrohullámú bombázó-e, vagy atomfegyver, vagy hagyományos robbanófejjel ellátott támadó eszköz, ezért a biztonság kedvéért megpróbálnák lelőni.

A CHAMP-ot 2012-ben tesztelték egy nagyjából Pest megye területének megfelelő térségben. A helyszínt telerakták kommunikációs és más rendszerekkel, olyanokkal, amilyeneket az amerikai hadsereg ellenfelei használnak. Teljes sikert értek el, a mikrohullámú bombázás éppen azzal a hatással járt, amit vártak tőle — számolt be Lou Robinson, a CHAMP fejlesztését szolgáló kutatások vezetője. Az illetékeset azt állítják, hogy a CHAMP-fegyvert még nem állították szolgálatba és természetesen nem árulják el, hogy ez mikor várható.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény